Schrijfacties / petities 2021   Overzicht 

April
Iran
Zeynab Jalalian werd opgepakt vanwege haar activiteiten voor een Koerdische oppositiegroep, die ook een gewapende tak heeft. De autoriteiten beschuldigen haar van ‘vijandschap tegen God’ en ‘gewapende strijd tegen de staat’, hoewel daar geen enkel bewijs voor is.

Maart
Rusland
Margarita Yudina uit Rusland werd tijdens een vreedzame demonstratie voor de vrijlating van oppositieleider Aleksei Navalny door een politieagent in haar maag geschopt. Ze viel op de grond, raakte verwond aan haar hoofd en moest op de intensive care behandeld worden.
Toen Margarita te kennen gaf dat ze een klacht tegen de politie wilde indienen, begon de Russische overheid haar lastig te vallen. Zo liet een ambtenaar uit haar woonplaats weten dat hij ‘vragen had over de leefomstandigheden’ van Margarita’s vijftienjarige dochter, wat meestal een voorbode is van pogingen om een kind uit het ouderlijk gezag te ontzetten. De overheid probeert daar vermoedelijk mee te bereiken dat Margarita afziet van verdere stappen tegen de politie.

Februari
Turkije
Mehmet Siddik Mese werd langdurig geslagen met diverse verwondingen en andere medische problemen tot gevolg. Toch mag hij niet naar een ziekenhuis en de gevangenisdokter ontkent dat hij gemarteld is.
Mehmet Siddik Mese zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig. Toch mocht hij niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Hij werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs. In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

Januari
Iran
De gezondheid van Massud Mossaheb, 73 jaar, die gevangen zit in Evin Prison in Teheran, wordt slechter.
Gevraagd wordt om vrijlating op medische gronden.

 

Schrijfacties / petities 2020   Overzicht


November - december
Colombia
De Colombiaanse regering faalt bij het beschermen van mensenrechtenverdedigers. Als gevolg daarvan worden mensen die opkomen voor land- en milieurechten bedreigd, aangevallen en vermoord. Colombia is een gevaarlijk land voor mensen die mensenrechten, landrechten en hun leefomgeving verdedigen. In 2016 kwamen er maatregelen om hen te beschermen. Maar de maatregelen zijn niet effectief, want dit jaar zijn al 95 activisten vermoord. De Colombiaanse regering faalt bij het beschermen van mensenrechtenverdedigers.

Oktober
Tsjaad
Baradine Berdei Targuio is voorzitter van een Tsjadische mensenrechtenorganisatie. Op Facebook postte hij een bericht over de gezondheid van de president van Tsjaad, die volgens hem ernstig ziek zou zijn en zich in een ziekenhuis in Frankrijk zou bevinden. En in een open brief aan de president kaartte hij de mensenrechtensituatie in het noorden van het land aan. Daarop werd hij gearresteerd en verdween voor 7 maanden in een cel zonder contact met de buitenwereld. Hij wordt aangeklaagd wegens het ‘schenden van de nationale veiligheid’, ‘illegaal wapenbezit’ en ‘geweldpleging’. Dat zijn valse beschuldigingen, die vermoedelijk alleen maar tegen hem geuit worden vanwege zijn werk voor de mensenrechten.

September
Afghanistan
In september 2019 werd de bekende Afghaanse mensenrechtenverdediger en journalist Abdul Samad Amiri ontvoerd en vermoord vanwege zijn werk. Hij werkte voor een onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie. Afgelopen juni kwamen ook al twee medewerkers van de commissie om het leven door een autobom. Met het oplaaiende geweld in Afghanistan wordt de situatie er voor mensenrechtenverdedigers steeds gevaarlijker. En ze krijgen geen bescherming van de autoriteiten.

Juli - Augustus
Chili
De 22-jarige Chileense psychologiestudent Gustavo Gatica nam eind 2019 deel aan massaprotesten. De oproerpolitie gebruikte rubberen kogels om de demonstranten uiteen te drijven. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen.De protesten in Chili ontstonden na een verhoging van de prijzen voor het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. De grotendeels vreedzame protesten werden hard neergeslagen. Op 19 oktober kondigde de overheid de noodtoestand af.

Juni
Wit-Rusland
 
Vladislav Sharkovsky (foto links) en Emil Ostrovko (foto rechts) uit Wit-Rusland belandden twee jaar geleden in de gevangenis voor een klein drugsdelict. Ze waren toen 17 jaar oud. Ze hebben allebei ernstige gezondheidsklachten. Het risico is groot dat het coronavirus zich in de gevangenis snel verspreidt. Daardoor loopt hun leven gevaar.

Mei
Bangladesh
Op 10 maart startte de Bengalese politie een onderzoek naar journalist Shafiqul Islam Kajol en 31 anderen. Zij werden allemaal beschuldigd van het publiceren van onjuiste, kwetsende en beledigende informatie op Facebook. Daarna heeft niemand meer iets van Kajol gezien of gehoord. Amnesty vreest dat hij het slachtoffer is van een gedwongen verdwijning.

April
Taiwan

De Taiwanees Chiou Ho-shun kreeg in 1989 de doodstraf omdat hij twee moorden gepleegd zou hebben. Hij werd tijdens het politieverhoor zwaar gemarteld. De bekentenissen die hij toen aflegde – en later introk – werden gebruikt om hem te veroordelen. Chiou zit al 31 jaar in de dodencel en het gaat slecht met zijn gezondheid. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd.

Maart
Egypte
Scholier al 3 jaar in de cel.
De Egyptische veiligheidsdienst pakte de toen 14-jarige scholier Aser Mohamed op 12 januari 2016 op.
Agenten hielden hem 34 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Zijn familie en advocaat wisten niet waar hij was.
Aser werd gemarteld om misdrijven te bekennen die hij zegt niet te hebben gepleegd. Hij kreeg in oktober 2019 een celstraf van 10 jaar opgelegd.

Februari
Rusland

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.


Januari
China
De Oeigoerse Tashpolat Tiyip, academicus en directeur van de universiteit van Xinjiang, verdween in 2017. De Chinese autoriteiten veroordeelden hem in het geheim voor ‘separatisme’: hij zou streven naar afscheiding van de Chinese provincie Xinjiang. Het is niet bekend waar Tiyip wordt vastgehouden. Er zijn zorgen dat hij elk moment kan worden geëxecuteerd.

 

Schrijfacties / petities 2019   Overzicht

December
Filipijnen
Toen Marinel Sumook Ubaldo uit de Filipijnen 16 was, overleefde ze orkaan Yolanda, één van de dodelijkste orkanen ooit. Meer dan 6.000 mensen kwamen om en miljoenen verloren hun huis. Nu, 6 jaar later, is er nog altijd een gebrek aan voedsel, water, onderdak, elektriciteit en sanitaire voorzieningen.

November
Bangladesh
Op 6 september schorste de Cox’s Bazar Universiteit in Bangladesh de 20-jarige Rechtenstudent Rohima Akter Khushi vanwege haar Rohingya-identiteit.
Hiermee schendt Bangladesh het Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten van de mens, dat stelt dat iedereen, zonder discriminatie, recht heeft op onderwijs.

Oktober
Eritrea
Aster Fissehatsion is in september 2001 gearresteerd. Ze was een politieke dissidente en hoorde bij de G-15 groep.
Sinds die tijd is haar verblijfplaats onbekend en er is nooit een proces geweest.
Zie langlopende acties.

September
Iran
Drie vrouwelijke Iraanse activisten Anisha Assadolahi, Atefeh Rangriz en Neda Naji namen op 1 mei deel aan een vreedzame bijeenkomst.
De demonstratie vond plaats op de internationale Dag van de Arbeid voor het parlementsgebouw in Teheran. Veiligheidsagenten sloegen de bijeenkomst hard uiteen en pakten tientallen mensen op, onder wie de drie vrouwen.
Toen journalist Marzieh Amiri informeerde wat er gebeurd was, werd ook zij gearresteerd. Alle vier de vrouwen worden nu valselijk beschuldigd van misdrijven tegen de nationale veiligheid; ze zouden onder meer ‘propaganda tegen de staat hebben verspreid’.
Marzieh Amiri en Atefeh Rangriz zijn eind oktober op borgtocht vrij gekomen.

Juli
Guatemala
Advocaat Quelvin Jimenez uit Guatemala wordt met de dood bedreigd omdat hij de inheemse Xinca-gemeenschap in het zuiden van het land helpt. Hun rechten worden bedreigd door de mijnbouw in het gebied waar ze wonen.

Juni
Eritrea
Ciham Ali Ahmed wordt al ruim zes jaar vastgehouden op een geheime locatie. Ze is nergens voor aangeklaagd. Naar alle waarschijnlijkheid proberen de Eritrese autoriteiten Cihams vader te straffen. Ze denken dat hij betrokken was bij een poging de regering omver te werpen.

Mei
Equatoriaal Guinee
De politie heeft in Equatoriaal-Guinea jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto op 25 februari zonder duidelijke reden gearresteerd. Tijdens zijn verblijf op het politiebureau werd hij gemarteld.
Joaquín Elo Ayeto is vrijgekomen op 14 februari 2020

April
India
De Indiase regering zet maatschappelijke organisaties steeds meer onder druk. Organisaties zoals Amnesty worden gehinderd in hun activiteiten door beperkende wetgeving. En activisten worden lastiggevallen, bedreigd en vastgezet.

Maart
Nederland
Schrijfactie Nederland: laat Guantánamo Bay gevangene niet aan zijn lot over ! Toffiq al-Bihani uit Jemen werd in 2003 door de CIA naar de Amerikaanse militaire gevangenis Guantánamo Bay op Cuba gebracht. Hij is na al die jaren nooit ergens van beschuldigd. In 2010 kreeg hij toestemming de gevangenis te verlaten mits een ander land hem zou opnemen. Dat is tot op heden nooit gebeurd. Vaak kunnen ze niet terug naar hun eigen land omdat ze daar moeten vrezen voor hun leven. Veel landen binnen de EU, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië namen eerder al gevangenen uit Guantánamo Bay op. Nederland tot op heden nog niet.

Maart
Verenigde Staten
De 39-jarige Valquiria vluchtte in maart 2018 met haar 7-jarig zoontje uit Brazilië. Ze vroeg om bescherming bij de grens tussen Mexico en de VS, in El Paso (Texas).  Ze werd opgesloten en zonder reden gescheiden van haar zoontje. Ze heeft hem al bijna een jaar niet gezien.

Februari
Burundi
Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd in april 2018 veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi.

Januari
Egypte
Awad uit Sudan werd opgepakt omdat ze opkomt voor vrouwenrechten in haar land. In 2012 vluchtte ze naar Egypte waar ze haar activisme voortzet. Egypte dreigt haar nu terug te sturen naar Sudan waar haar leven in gevaar is.

 

 

Schrijfacties / petities 2018   Overzicht

December

El Salvador
Imelda Cortez werd  zwanger nadat haar stiefvader haar meermaals verkrachtte. Ze beviel in 2017 onverwachts op een openbaar toilet. Ze wordt nu beschuldigd van poging tot moord omdat ze niet in het ziekenhuis beviel. In het ziekenhuis werd ze opgepakt door de politie. Ze kan 20 jaar gevangenisstraf krijgen. De 20-jarige Imelda, die een lichte verstandelijke handicap heeft, werd vanaf haar twaalfde regelmatig verkracht door haar stiefvader. Ze zou hebben geprobeerd haar zwangerschap te beëindigen.
Imelda is vrijgesproken op 17 december 2018

Philipijnen
Senator Leila de Lima werd gearresteerd op 24 februari 2017 vanwege haar kritiek op de - war against drugs - van president Duterte. 

November
Indonesië

De Chinees-Indonesische Meliana uit Noord-Sumatra klaagde bij haar buurvrouw over geluidsoverlast door een moskee vlakbij haar huis. 
De politie pakte haar op omdat ze de islam zou hebben beledigd.

Oktober
Angola
Joaquim Costa Zangui is jongerenlid van een kleine oppositiepartij in Angola. Op 12 augustus 2018 werd hij ontvoerd door twee onbekende mannen. Het is niet bekend waar hij is.

September
Egypte
Amal Fathy deelde op 9 mei op sociale media haar eigen ervaring met seksuele intimidatie. Ook bekritiseerde ze de Egyptische overheid, die er niet in slaagt om vrouwen te beschermen.
Twee dagen later pakte de politie haar midden in de nacht thuis op. Ze wordt beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws.

Augustus
Azerbeidzjan
De kritische blogger en journalist Huseynov is gearresteerd omdat hij online nschreef over corruptiepraktijken en mensenrechtenschendingen in zijn land.

Juni
Egypte
In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van eind maart arresteerden de Egyptische autoriteiten presidentskandidaten, activisten, journalisten en publieke mensen die op sociale media en in interviews hun kritische mening gaven. Ook censureerden ze bijna vijfhonderd websites.

Mei 
Maleisië
De Chinees-Maleisische Hoo Yew Wah was twintig jaar oud toen hij in 2005 werd opgepakt met 180 gram drugs op zak. 
Tijdens het verhoor werd hij bedreigd en gemarteld.
De rechter legde hem, in strijd met internationaal recht, automatisch de doodstraf op.

April
China
Excecutie dreigt voor bekende activist
De Chinese activist Xu Youchen kreeg in 2015 de doodstraf opgelegd. Een rechter verwierp in december vorig jaar Youchens hoger beroep. Hij kan nu elk moment worden geëxecuteerd. Hij zou zijn gemarteld om een bekentenis los te krijgen.

Maart
Colombia
Afro-Colombiaanse leider vermoord
Bernardo Cuero ontving meerdere doodsbedreigingen, omdat hij opkomt voor de rechten van Afro-Colombianen. Hij overleefde in 2013 een bomaanslag en in 2016 schoot een huurmoordenaar meerdere keren op zijn huis. Er werd nooit een onderzoek gestart.

Februari
Brazilë
Leger executeert zeven mannen
Tijdens een veiligheidsoperatie van politie en leger in de sloppenwijken van São Gonçalo werden zeven mannen neergeschoten. De kans is groot dat moorden onbestraft blijven.
In oktober van dit jaar nam Brazilië een nieuwe wet aan. Daarin staat dat militairen alleen nog maar mogen worden vervolgd voor een militaire rechter. Dit geldt dus ook voor militairen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, zoals executies van burgers. De wet is in strijd met internationaal recht omdat militaire rechtbanken niet onafhankelijk zijn. Het leger wordt vaak ingezet om de taken van de politie over te nemen in de grote steden van Brazilië. In de afgelopen jaren zijn duizenden mensen omgekomen door extreem politiegeweld. Door de wet neemt de straffeloosheid van zulke misdaden toe.

Januari
India
De Indiase Chandrasekhar Azad komt op voor de rechten van de Dalits; achtergestelde kastenlozen of onaanraakbaren van India. Hij zit sinds begin november vast zonder aanklacht of proces.
De prominente activist Chandrasekhar Azad werd eerder op 8 juni 2017 opgepakt. De politie beweert dat hij zou hebben aangezet tot geweld tegen leden van hogere kasten. Aanleiding was de moord op twee Dalit-mannen.
Azad zat vier maanden vast. Een dag nadat hij op borgtocht vrijkwam, op 3 november, werd hij opnieuw opgepakt en in administratieve detentie geplaatst. Dit betekent dat de autoriteiten hem een jaar kunnen vasthouden zonder aanklacht of proces. Volgens de rechter die de borgtocht toekende was de zaak tegen Azad politiek gemotiveerd.

 

 

Schrijfacties / petities 2017   Overzicht

December
China
Al jarenlang komt Ni Yulan op voor mensen die gedwongen worden hun huis te verlaten. Zij voert vreedzaam actie maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen. In 2002 werd ze opgepakt toen ze de sloop van een huis filmde. Door dagenlange martelingen brak zij haar voeten en knieschijven, waardoor ze nu in een rolstoel zit. Toen ze genoegdoening vroeg, werd ze gearresteerd en tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Ni Yulan is advocate. Voor haar is ook geschreven tijdens de schrijfmarathon.

November
Egypte
In Egypte zijn sinds eind september ten minste 75 mensen van de LGBT-gemeenschap opgepakt. Dit gebeurde nadat bezoekers van een rockconcert in Cairo met een regenboogvlag (het symbool van de LGBT-gemeenschap) zwaaiden. LGBTLesbian, Gay, Bisexual, Transgender

Oktober
Nigeria
Mensenrechtenactivist Professor Maurice Fangnon werd op 19 juli 2017 gearresteerd en geïntimideerd, omdat hij een onderzoek instelde naar de dood van een jongeman gedurende een protest in 2011,  omdat hij opkwam voor de rechten van slachtoffers van gedwongen huisuitzettingen in Lagos State.

September
China
De bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong is aangeklaagd wegens ondermijning van de staat. 
Hij heeft geen toegang tot een advocaat.

Juli
Turkije

Erdogan dwingt bondgenoten om vermeende Gülen-aanhangers op te pakken. Schooldirecteur Turgay Karaman, zakenman İhsan Aslan en universitair geleerde İsmet Özçelik werden begin mei in Maleisië opgepakt.
Ze zouden banden hebben met Islamitische Staat (IS). Op 10 mei leverde Maleisië de mannen uit aan Turkije. De autoriteiten namen niet de moeite om te onderzoeken of de mannen in Turkije gevaar zouden lopen. Het hoofd van de Maleisische politie bevestigde dat Turkije de mannen wilde oppakken omdat ze mogelijk aanhangers zijn van de Gülen-beweging. Het risico is groot dat de drie mannen in Turkije worden gemarteld en geen eerlijk proces krijgen.
De Turkse overheid zet haar bondgenoten onder druk om vermeende aanhangers van Fethullah Gülen, die volgens hen achter de mislukte staatsgreep van 2016 zat, te vervolgen.

Juni
Iran

 De jonge activiste Atena Daemi zit een celstraf van zeven jaar uit vanwege haar kritiek op de doodstraf.
Hardhandig opgepakt
In november 2016 vielen gemaskerde agenten het huis van Atena Daemi binnen. Ze haalden haar op om een eerder opgelegde straf uit te zitten. Ze sloegen haar en gebruikten pepperspray toen Daemi een arrestatiebevel wilde zien. Haar zussen probeerden de agenten te stoppen en werden ook hardhandig aangepakt. Onlangs ging Atena Daemi in hongerstaking uit protest tegen de veroordeling van haar zussen. Het gaat inmiddels slecht met haar gezondheid en ze moet onmiddellijk opgenomen worden in het ziekenhuis.

Mei
Cuba

HET VERHAAL VAN EDUARDO CARDET
Politieagenten trokken de Cubaanse Eduardo Cardet op 30 november vorig jaar van zijn fiets. Hij werd hardhandig opgepakt. Onlangs kreeg hij drie  jaar gevangenisstraf omdat hij bij zijn arrestatie een agent zou hebben geslagen. Ooggetuigen beweren anders. Naar alle waarschijnlijkheid is Cardet veroordeeld omdat hij na het overlijden van Fidel Castro in een interview op de Spaanse radio vertelde dat Castro bij het Cubaanse volk niet bepaald geliefd was.

April
Colombia

Burgers worden bedreigd met de dood De bewoners van de vredesgemeenschap San José de Apartadó in Colombia willen zich niet mengen in het conflict in het land. Paramilitairen proberen de dorpsbewoners echter met geweld te dwingen om met hen samen te werken.
Neutraal in het conflict
De leden van de vredesgemeenschap San José de Apartadó weigeren om partij te kiezen in het conflict in het land. Sinds de gemeenschap in 1997 werd opgericht zijn meer dan tweehonderd leden vermoord.
Toenemende dreiging van paramilitairen
Sinds eind vorig jaar zetten paramilitairen hun kamp op in het gebied van de vredesgemeenschap. Ze bedreigden inwoners van het gebied, hielden gezinnen vast in hun huizen en stalen kleding en eten. Ook maakten de paramilitairen foto’s van bewoners en lopen ze rond met een dodenlijst.

Maart
Indonesië

Er kunnen er kaartjes ondertekend / meegenomen worden in het kader van internationale vrouwendag van 8 maart.
Het gaat om het volgende probleem: palmolie zit in veel producten zoals: koekjes, shampoo, pindakaas, .Unilever verkoopt deze producten en neemt hiervoor palmolie af van palmolieproducent/leverancier Wilmar.
Amnesty onderzocht palmolieplantages in Indonesië van dochterbedrijven en toeleveranciers van Wilmar.Er vinden veel schendingen van arbeidsrechten plaats (o.a kinderarbeid, gedwongen arbeid, discriminatie) I.v.m. internationale vrouwendag ligt vandaag  de focus op de situatie van vrouwelijke arbeiders.
 

Februari
Rusland

De bakkersfamilie Polukhin werd aangeklaagd voor het verkopen van drugs omdat ze zich niet lieten afpersen door Russische ambtenaren. De familie moet nu acht jaar de cel in.

Aleksandr Polukhin had een goedlopende bakkerswinkel. In 2010 probeerden ambtenaren van het Russische drugsagentschap hem af te persen. Toen hij dat weigerde, klaagden ze hem en drie familieleden die ook in de winkel werkten, aan voor het verkopen van drugs omdat ze maanzaadbroodjes en zakjes maanzaad verkochten. Maanzaad bevat een verwaarloosbare hoeveelheid morfine. Het culinair gebruik ervan is in Rusland niet verboden.

Januari
Indonesië

Papoea-activist Steven Itlay werd gearresteerd omdat hij een politieke speech gaf tijdens een gebedsbijeenkomst. 
Aanvankelijk beschuldigden de autoriteiten hem van ‘rebellie’, waarvoor hij levenslang kon krijgen. Hij moet nu een jaar achter de tralies.

 

Schrijfacties / petities 2016   Overzicht

December
Malawi
Er werd geschreven voor Annie Alfed, albino in Malawi.
Zij loopt de kans vermoord te worden, omdat gedacht wordt dat de ledematen gebruikt kunnen worden voor het maken van een magische drank.

November
Indonesië
I Wayan Suardana liet zich kritisch uit op Twitter over een grootschalig nieuwbouwproject in het zuiden van Bali. Hij wordt nu mogelijk vervolgd voor laster en kan zes jaar cel krijgen.

Oktober
Nigeria
Ten minste duizend gezinnen dreigen op straat te komen te staan omdat de overheid van plan is hun huizen te slopen. Er is hen geen alternatieve huisvesting of andere vorm van compensatie aangeboden.

September
Egypte

De autoriteiten pakten de twintiger Islam Khalil in 2015 op omdat hij lid zou zijn van een verboden politieke organisatie. Hij werd geboeid en geblinddoekt, geslagen en kreeg elektrische schokken. Ook werd hij uren achtereen opgehangen aan zijn polsen en enkels en ondervraagd tot hij zijn bewustzijn verloor. Eind juli protesteerde Khalil toen bewakers nog meer gevangenen in zijn al overvolle cel wilden zetten. Op dat moment zaten er al 25 mannen in één cel van 25 vierkante meter. De bewakers sloegen Khalil met stokken en zetten hem negen dagen in eenzame opsluiting. Khalil ging in hongerstaking waardoor hij nu last heeft van misselijkheid en duizelingen. Hij krijgt geen toegang tot een dokter.   Inmiddels op borgtocht vrij !

Augustus
India
Schending van rechten van inheemse bevolking

Juli
Brazilië
Petitie ivm bruut politiegeweld in Brazilië

 Juli
India
Santosh Yadav is journalist in de Indiase staat Chhattisgarh. Hij schreef over seksuele intimidatie door de politie tegen inheemse Adivasi-vrouwen. De autoriteiten pakten hem daarvoor op. Hij kan tien jaar cel krijgen.

Juni
Iran
De prominente Iraanse mensenrechtenactivist Narges Mohammadi is opgepakt vanwege haar mensenrechtenwerk en krijgt in de gevangenis niet de medische zorg die ze nodig heeft.

Mei
Oekraïne
Kostyantyn Beskorovaynyi werd op 27 november 2014 door vier gemaskerde politiemannen met automatische wapens in een auto geduwd.
De autoriteiten weigeren om bekend te maken waar hij is. Op 17 augustus vrijgelaten

April
Iran
Er wordt geschreven voor Atena Daemi, veroordeeld tot 14 jaar cel.
Er zijn petities met 170 handtekeningen verstuurd.

Maart
Turkije
Er werd geschreven voor de prominente Turkse mensenrechtenadvocate Eren Keskin.

Februari
Saudi-Arabië
Er werd geschreven voor de schrijver Dr. Zuhair Kutbi.

Januari
Syrië 
Er werd geschreven voor een verdwenen familie in Syrië.