Zevenaar

Schrijfacties / petities 2024 Overzicht

Oktober
Ghana
De 90-jarige Akua Denteh werd op 23 juli 2020 door dorpsbewoners op brute wijze doodgeslagen nadat ze beschuldigd was van hekserij.
Haar tragische geval is slechts een van de voorbeelden van de verschrikkelijke gevolgen van beschuldigingen van hekserij in Ghana.
Twee jaar na de moord op Denteh nam het Ghanese parlement een wetsvoorstel aan dat verbiedt om iemand te bestempelen als heks. Het wordt tijd dat die wet er daadwerkelijk komt.

September
Tanzania
Op10 juni 2022 protesteerde de 84-jarige Oriaisi Pasilance Ngiy´o met zijn Masai-dorpsgenoten tegen Tanzaniaanse veiligheidstroepen die hun land wilden innemen.
Ngiy´o werd in beide benen geschoten en lag hulpeloos op de grond. Agenten sleepten hem in een politieauto.
Sindsdien is hij spoorloos.

Juli / augustus
USA
Dertig mannen worden nog steeds onrechtmatig vastgehouden in de Amerikaanse militaire gevangenis in Guantánamo Bay in Cuba. De meesten zijn zelfs nooit beschuldigd van een misdrijf. Zestien mannen hebben toestemming van de veiligheidsdienst om de gevangenis te verlaten. Zo ook Toffiq al-Bihani die bijna 15 jaar geleden die toestemming al kreeg. Toch zitten ze er vandaag nog steeds!

Juni
Thailand
De 68-jarige voormalig ambtenaar ANCHAN PREELERT zou van haar pensioen moeten genieten.
In plaats daarvan is ze veroordeeld om de rest van haar leven in de gevangenis door te brengen. Haar misdrijf?
Ze deelde het politieke commentaar van iemand anders op YouTube en Facebook. In de audiofragmenten zou de monarchie beledigd zijn.
Ze kreeg hiervoor een absurd hoge gevangenisstraf, die afloopt wanneer ze 107 jaar is!

Mei
Kirgizië
In januari deed de politie een inval in de huizen van elf journalisten die betrokken zijn bij onderzoek naar corruptie in Kirgizië. Onder hen zijn de prominente journaliste Makhabat Tazhibek-kyzy (foto) en Aike Beishekeeva, een 23-jarige factchecker. Ze zouden met de publicatie van een online video oproepen tot ongehoorzaamheid, massarellen en geweld. De journalisten riskeren 10 jaar gevangenisstraf enkel vanwege kritiek op de overheid.
Er zijn grote zorgen om de veiligheid van Makbahat. Ze is in haar cel door bewakers geslagen. Makbahat, Aike en twee andere journalisten zitten nog steeds vast. In april werden zes van de journalisten onder huisarrest geplaatst en een werd onder toezicht vrijgelaten. Maar de verzonnen aanklacht tegen hen werd niet ingetrokken.

April
Zuid-Jemen
Agenten pakten in april 2022 journalist Ahmad Maher uit ZuidJemen op. Ze martelden hem met elektrische schokken en waterboarding en deden alsof ze hem gingen executeren.
Ook dreigden ze zijn vrouw en dochter iets aan te doen. Zo dwongen ze hem te ‘bekennen’ dat hij betrokken was bij een aanval op een politiebureau. Het gaat erg slecht met Mahers gezondheid. Hij heeft dringend medische zorg nodig voor verwondingen die hij opliep door marteling.
Hij mag nog altijd geen contact hebben met zijn advocaat. Maher is aangeklaagd voor het verspreiden van nepnieuws en het vervalsen van identiteitsbewijzen. Hier is geen bewijs voor. Maar hij krijgt geen eerlijke rechtszaak.

Maart
Vietnam
Nguyen Thuy Hanh is een activist uit Vietnam. Ze zet zich in voor gevangenen die onterecht vastzitten. Sinds ze zich verkiesbaar stelde in de oneerlijk verlopen parlementsverkiezingen, hebben de autoriteiten het op haar gemunt. Agenten mishandelden haar tijdens demonstraties. In 2021 werd ze aangeklaagd voor ‘verzet tegen de staat’. Er is nog altijd geen rechtszaak geweest en ze kan tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Februari
Turkije
In Turkije komen familieleden van verdwenen mensenrechten activistende jaren 80 en 90 arresteerde de politie hun dierbaren, waarna ze nooit meer werden teruggezien. Door buitenproportioneel politiegeweld en onterechte arrestaties maken de autoriteiten het de zogenaamde ‘Zaterdagmoeders’ onmogelijk om hun demonstratierecht uit te oefenen.

Januari
Venezuela
De Venezolaanse María Auxiliadora Delgado en haar man Juan Carlos Marrufo worden onterecht vastgehouden. Delgado’s broer, een gepensioneerde legerofficier die in de VS woont, wordt beschuldigd van mogelijke betrokkenheid bij een aanval op de Venezolaanse president Maduro in 2018. Dat is zeer waarschijnlijk de reden van hun willekeurige arrestatie en jarenlange gevangenisstraf.

Schrijfacties / petities 2023 Overzicht

December
Tunesië
Chaima Issa. Er loopt een onderzoek tegen Chaima Issa omdat ze na ontmoetingen met buitenlandse diplomaten en Tunesische oppositieleden zou ‘samenzweren’. Een militaire rechtbank, die niet onafhankelijk is, doet ook onderzoek naar Chaima vanwege de kritiek die ze uitte op de autoriteiten in een radioshow. Ze loopt het risico op tientallen jaren gevangenisstraf vanwege haar vreedzame politieke activisme. Haar is verboden te reizen en om - te verschijnen in de openbare ruimte'

November
Sierra Leone
In augustus 2022 braken in heel Sierra Leone grote protesten uit vanwege de armoede in het land. De protesten liepen snel uit de hand en de politie greep met harde hand in. Agenten schoten in het rond. Daarbij werden meer dan twintig demonstranten en bijstanders gedood. Ook kwamen tijdens de protesten 6 agenten om het leven. Meer dan 500 demonstranten belandden zonder eerlijke rechtszaak in de gevangenis.
Honderden demonstranten zitten een jaar later nog altijd vast, zonder enig bewijs tegen hen. De dood van de demonstranten en bijstanders is nog steeds niet onderzocht. Families mochten de lichamen van hun geliefden niet zien en niet eens bij de begrafenis aanwezig zijn.

Oktober
Egypte
Advocaat Ibrahim Metwaly werd 5 jaar geleden op het vliegveld van Cairo opgepakt. Hij was onderweg naar de Verenigde Naties in Geneve om te praten over mensenrechtenschendingen in Egypte. Dat wilden de autoriteiten voorkomen. Metwaly is gemarteld en zit vast in een beruchte gevangenis.

Gedwongen verdwijningen
Metwaly richtte in Egypte een organisatie op die opkomt voor de families van mensen die door toedoen van de regering zijn ‘verdwenen’. Ze worden in het geheim vastgehouden of zijn om het leven gebracht. Metwaly wordt onder meer beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws en van het samenwerken met een buitenlandse organisatie om Egypte te schaden.|

September
El Salvador
Stop het vervolgen van onschuldige burgers
In maart 2022 stelde de overheid van El Salvador de ‘State of Exception’ in, met als doel bendegeweld te bestrijden.
In de realiteit leidt deze ingreep tot het schenden van mensenrechten. Meer dan 60 duizend mensen zijn opgepakt en vastgezet zonder eerlijk proces. Soms omdat ze een crimineel verleden hebben, een tattoo hebben of gewoonweg uit een arme buurt komen.

Juli/Augustus
Thailand
Thaise autoriteiten klaagden 284 minderjarigen aan die vreedzaam voor hun mening uitkomen. Zo kreeg de Thaise lhbti-activist Thanakorn ‘Petch’ Phiraban tot 3 jaar cel voor het beledigen van de koning. Ook lopen er onderzoeken naar de 18-jarige landerechtenactivist Chan Tonnamphet en ‘Sand’ van 17, die vreedzaam deelnam aan een demonstratie. De 15-jarige activist ‘Yok’ hangt 15 jaar cel boven het hoofd, ook vanwege majesteitsschennis. Het zijn tieners die enkel hun mening uitten tijdens demonstraties of online.

Juni
Tadzjikistan
Op 18 januari 2023 zette Duitsland Abdullohi Shamsiddin op het vliegtuig terug naar Tadzjikistan nadat zijn asiel werd afgewezen. De nationale veiligheidsdienst arresteerde hem meteen bij aankomst vanwege banden met een in Tadzjikistan verboden oppositiepartij. Op 29 maart werd hij veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hij kreeg 7 jaar celstraf. Het is nog steeds niet bekend waar Shamsiddin wordt vastgehouden.
Hij loopt groot risico op marteling.

Mei
Belarus
Marfa Rabkova uit Belarus heeft op 28 februari 2023 in hoger beroep 14 jaar en 9 maanden celstraf gekregen. Een absurd hoge straf. Ze heeft niets misdaan. Ze wordt enkel gestraft omdat ze werkte voor de bekende mensenrechtenorganisatie Viasna, die inmiddels in Belarus verboden is.
Rabkova zit al sinds september 2020 vast.
Valse aanklachten
Rabkova werd veroordeeld wegens onder meer ‘het voorbereiden van massarellen’ en ‘betrokkenheid bij een criminele organisatie’. Dit zijn valse aanklachten. Ook de voorzitter van Viasna en Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski kreeg op 3 maart 2023 een lange gevangenisstraf vanwege zijn inzet voor de mensenrechten in Belarus.

April
Cuba
Politiek activist Josiel Guía Piloto werd op 10 februari opgezocht door veiligheidsdiensten in zijn huis in Havana. Ze eisten dat hij zich twee keer per maand zou melden. Ze dreigden hem aan te klagen voor ongehoorzaamheid. Piloto ging in hongerstaking om te protesteren tegen deze intimidatie. Vier dagen later werd hij opgepakt.

Maart
Honduras
In Honduras zijn op 7 januari 2023 de milieuactivisten Aly Magdaleno Domínguez Ramos en Jairo Bonilla Ayala doodgeschoten door gewapende mannen. Ze waren lid van een activistenbeweging die de Guapinol-rivier, in het noorden van Honduras, beschermt tegen vervuiling door een mijnbouwbedrijf.

Februari
India
Sinds 2018 zijn er in India zestien bekende mensenrechten-activisten opgepakt op basis van valse aanklachten. Een van hen, Fr. Stan Swamy (foto midden boven), overleed in de gevangenis doordat hij geen medische hulp kreeg. Een aantal personen is vrijgelaten, maar elf van hen zitten nog vast.

Januari
Israël

Israël: zet 1150 Palestijnen niet uit hun huizen.
Jamila en Muhammad Abu Sabha en hun zes kinderen zijn een van de vele families die groot risico lopen om hun huis te worden uitgezet. Op 4 mei 2022 besloot de Hoge Raad van Israël om hun dorp in het gebied Masafer Yatta en nog acht andere dorpen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever binnenkort te slopen.
Oorlogsmisdrijf
Vele Palestijnen wonen al generaties lang in de dorpen. Het vernietigen van hun huizen, scholen en bronnen van inkomsten op de Westelijke Jordaanoever is een oorlogsmisdrijf.


Schrijfacties / petities 2022 Overzicht

December
Frankrijk
In de straat van Zineb, in de Franse stad Marseille, werd gedemonstreerd. De demonstranten protesteerden tegen de slechte staat van woningen. De politie gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven. Een van de agenten richtte zijn wapen op Zineb. Ze werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat en overleed in het ziekenhuis. Bijna 4 jaar na haar dood is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de aanval op Zineb.  Zineb was 1 van de 10 mensen waarvoor geschreven is tijdens de Write for Rights schrijfactie.

November
Rusland
Russische autoriteiten schorsten afgelopen juli advocaten Lilya Gemedzhi, Rustem Kyamilev en Nazim Sheikhmambetov enkel en alleen omdat zij hun werk deden. Ze hielpen activisten op de door Rusland bezette Krim die om politieke redenen waren aangeklaagd.

Oktober
Saudi-Arabië
Ali Maziad uit Libanon werkte sinds 2004 met tussenpozen in Saudi-Arabië. In augustus 2021 werd hij uit zijn huis in de hoofdstad Riyadh ontvoerd door een groep mannen in burgerkleding. Na drie maanden vertelde de Libanese ambassade in Riyadh aan Ali’s familie dat hij werd vastgehouden door de staatsveiligheidsdienst. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
Ernstig ziek
Zijn familie weet niet waarom hij is opgepakt en of hij nog leeft. Ali heeft ernstige problemen met zijn gezondheid, waaronder kanker, diabetes en hartritmestoornissen. Voor al die ziektes en aandoeningen heeft hij medicijnen nodig.

September
Marokko
De Marokkaanse kritische onderzoeksjournalist Omar Radi kreeg in maart 2022 in hoger beroep te horen dat zijn celstraf van 6 jaar blijft staan. Eerder kreeg hij die straf opgelegd op beschuldiging van verkrachting en spionage. Dat gebeurde na een buitengewoon oneerlijk proces waarbij belangrijke getuigenissen en bewijsmateriaal voor Radi’s verdediging werden verworpen.

Juli/Augustus
Venezuela
Activisten aangeklaagd voor laster
Marino Alvarado (links) en Alfredo Infante publiceerden in maart  een rapport over mogelijke standrechtelijke executies door politieagenten in de Venezolaans staat Carabobo. In plaats van dit grondig uit te zoeken klaagt de gouverneur van Carabobo hen nu aan wegens laster. De gouverneur wordt zelf ook in het rapport genoemd als eindverantwoordelijke voor het politieoptreden.
8 juli 2022   Deze zaak is nu geschikt. Alvarado en Indante moeten voor 23 augustus een verklaring afleggen dat hun oproep tot het afleggen van verantwoording niet specifiek gericht is tegen de gouverneur. Na 23 augustus zou de zaak dan definitief door de rechter moeten worden gesloten.

Juni
Qatar
Op 10 mei zijn broers en advocaten Hazza en Rashed al-Marri veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hazza werd gearresteerd omdat hij meedeed aan een protest tegen een nieuwe discriminerende verkiezingswet in Qatar die de Al Murra-stam uitsluit. Rashed werd gearresteerd toen hij zij broer wilde vertegenwoordigen. De broers weigerden een verklaring te ondertekenen waarin ze beloven te stoppen met het bekritiseren van de nieuwe wet.
Er is gevraagd om Hazza bin Ali Abu Shurayda al-Marri en Rashed bin Ali Abu Shurayda al-Marri onmiddellijk vrij te laten.

Mei
Colombia
milieuactivisten in gevaar
De afgelopen weken ontvingen milieu- en mensenrechtenactivisten in de Colombiaanse regio Magdalena Medio een reeks doodsbedreigingen. Op 9 februari werd er door onbekenden ingebroken in het huis van milieuactivist Yuvelis Morales. Zij was een dag eerder met de dood bedreigd en moest Colombia verlaten.
Op 7 februari werden in een pamflet doodsbedreigingen geuit tegen verschillende mensenrechtenactivisten uit de Magdalena Medio-regio. Het pamflet werd verspreid door een gewapende groepering die zichzelf Autodefensas Unidas de Colombia noemt. In het pamflet werden de activisten ertoe opgeroepen het gebied te verlaten, anders zouden zij de gevolgen ervan ondervinden

April
Zimbabwe
De 28-jarige politiek activist Makomborero Haruzivishe uit Zimbabwe spreekt zich uit tegen wanbestuur, corruptie en ontvoeringen door de regerende partij. Dat is de autoriteiten een doorn in het oog. Er lopen momenteel drie aanklachten tegen hem. Hij zou onder meer een illegale demonstratie hebben georganiseerd. Dit zijn valse beschuldigingen bedoeld om hem de mond te snoeren.

Maart
Nigeria
Op 3 augustus 2019 pakte de Nigeriaanse veiligheidsdienst oppositieactivist Omoyele Sowore op voor het organiseren van een vreedzaam protest (RevolutionNow). Sowore riep de Nigeriaanse regering op respect te hebben voor mensenrechten en de rechtsstaat. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij wordt onder meer beschuldigd van terrorisme en verraad. Op deze misdrijven staat in Nigeria de doodstraf.

Rusland
Actie gevoerd ivm. internationale vrouwendag voor Lilia Chanysheva, die alleen vervolgd wordt omdat ze gebruik maakt van haar recht op vrije meningsuiting. Ze kan 10 jaar cel krijgen omdat ze werkte als regionaal coördinator voor oppositieleider Aleksei Navalny. Ze werd op 9 november 2021 gearresteerd en beschuldigd van het oprichten of leiden van een extremistische vereniging.

Februari
Bangladesh
De 17-jarige Dipti Rani Das uit Bangladesh deelde op haar Facebook-pagina een foto van een vrouw met een Koran tussen haar benen. De politie pakte haar op en beschuldigde haar onder meer van het beledigen van religieuze gevoelens. Dipti, die tot de Hindu-minderheid in Bangladesh behoort, zit al een jaar vast. Ze kan een celstraf van 7 jaar krijgen.
Op 10 september 2022 werd bekend, dat Dipti Rani is vrijgelaten.

Januari
Iran
Iran houdt sinds 16 november 2020 twee activisten vast in de Evin-gevangenis in Teheran, terwijl zij alleen maar gebruikmaakten van hun mensenrechten. Zo komen zij op voor arbeiders en vrouwenrechten. De Duits-Iraanse Nahid Taghavi (foto) en de Brits-Iraanse Mehran Raoof zijn afgelopen augustus veroordeeld tot 10 jaar en 8 maanden celstraf na een buitengewoon oneerlijk proces.De gezondheid van Nahid Taghavi gaat sterk achteruit. Ze lijdt aan chronische rugpijn en mag geen operatie aan haar ruggengraat ondergaan. Dit is volgens gespecialiseerde artsen wel dringend nodig. In de afgelopen jaren heeft Iran tientallen activisten, journalisten en academici met een dubbele nationaliteit vastgezet. Zo leggen de autoriteiten hen het zwijgen op.

 

Schrijfacties / petities 2021   Overzicht

December
Eritrea
Ciham Ali werd geboren in Los Angeles, maar groeide op in Eritrea. Toen ze 15 was probeerde ze het land te ontvluchten. Maar ze werd gearresteerd en negen jaar later weet nog steeds niemand waar zij is. Het lijkt erop dat haar arrestatie te maken heeft met haar vader, die ervan verdacht wordt dat hij een couppoging steunde. Ciham is Amerikaans staatburger, maar de Amerikaanse regering sprak zich nooit uit over haar lot. We schrijven voor Amerikaanse hulp voor Ciham.
In 2021 werd tijdens de Write4Rights actie ook voor haar geschreven. In Zevenaar stond Ciham centraal tijdens de jaarlijkse Amnesty kerkdienst in de Ontmoetingskerk

November
VS
Bij de grens tussen de VS en Mexico hebben Haïtiaanse asielzoekers zich gevestigd in kampen nadat hen de toegang is geweigerd tot de VS. Agenten van de Amerikaanse douane bestormden de asielzoekers met paarden en dreven hen uiteen met zweepslagen. Duizenden Haïtianen zijn al gedeporteerd. Het is gewetenloos om mensen terug te sturen naar een land dat zich midden in een politieke, economische, en milieucrisis bevindt. Daar kunnen zij slachtoffer worden van geweld en dakloos raken.

Oktober
Egypte
De Egyptische oppositieleden en activisten Hisham Fouad, Hossam Moanis en Zyad el-Elaimy zijn in juli 2021 voor een speciale noodrechtbank gebracht vanwege absurde aanklachten zoals ‘het verspreiden van nepnieuws en paniek onder de bevolking’. De drie mannen zitten al meer dan 2 jaar in voorarrest. Ze kunnen niet in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank. Volgens Amnesty worden de drie mannen vervolgd omdat ze de seculiere partijen wilden verenigen, voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van april-mei 2020. Op 14 juli 2021 oordeelde een rechtbank dat Zyad el-Elaimy op de terroristenlijst moet staan. El-Elaimy mag nu vijf jaar lang geen politieke activiteiten ondernemen of reizen.

Augustus / September
Verenide Staten
Rocky Myers zit in de Amerikaanse staat Alabama al 27 jaar in een cel op zijn executie te wachten. In 2004 en 2012 zou hij al ter dood worden gebracht, maar beide keren werd die beslissing teruggedraaid. Rocky is veroordeeld omdat hij bij een inbraak een vrouw zou hebben vermoord.
Discriminatie in rechtsspraak
Het slachtoffer was blank, Rocky is zwart, en 11 van de 12 juryleden die hem schuldig achtten aan de moord waren blank. Maar Rocky zegt dat hij onschuldig is.
Behalve dat Rocky’s veroordeling een racistische ondertoon heeft, is er geen forensisch bewijs dat hij de dader is, rammelden de getuigenverklaringen en werd er geen rekening mee gehouden dat hij een verstandelijke beperking heeft.

Juli
Irak
Sherwan Sherwani, Guhdar Zebari, Hariwan Issa, Ayaz Karam en Shvan Saeed zijn journalisten en activisten uit Iraaks-Koerdistan. Ze kregen 6 jaar cel voor spionage terwijl ze niets hebben gedaan.
Eind april bevestigde het Hof van Beroep in de Koerdische Autonome Regio in Irak de straf tegen de vijf journalisten. De rechtbank verwierp klachten over marteling en slechte behandeling.
De vijf mannen werden veroordeeld vanwege onder meer ‘het aannemen van geld van de consulaten van de VS en Duitsland’ en ‘het delen van gevoelige informatie met buitenlandse overheden’. Ze zitten enkel en alleen vast vanwege hun journalistieke werk.
In februari 2023 werd bekend, dat drie van de vijf veroordeelden zijn vrijgelaten.

Juni
Colombia
María, Jani, Joel en Danelly zijn mensenrechtenverdedigers uit Colombia. Samen met inheemse en boerengemeenschappen komen ze op voor het milieu en de natuurlijke hulpbronnen in hun land. Vanwege hun werk worden ze vervolgd en bedreigd en lopen ze iedere dag het risico om vermoord te worden.
Veertig procent van het Colombiaanse grondgebied bestaat uit het Amazone-regenwoud. Colombia is qua biodiversiteit het op één na grootste land ter wereld. Maar het is ook het gevaarlijkste land ter wereld voor milieuactivisten.
Het Colombiaanse Congres moet daarom de Commissie ter Controle van Garanties in het leven roepen. Die moet ervoor zorgen dat milieuactivisten en mensenrechtenverdedigers als María, Jani, Joel en Danelly worden beschermd.

Mei
Iran
De Iraanse autoriteiten houden de Iraans-Duitse Jamshid Sharmahd (66) al 8 maanden vast op een onbekende plek, zonder toegang tot een advocaat. Hij krijgt geen eerlijk proces en mogelijk niet de medische zorg die hij nodig heeft voor zijn diabetes en hartproblemen. Mocht hij corona krijgen, dan zou hij ernstig ziek kunnen worden of zelfs komen te overlijden. Sharmahd was de woordvoerder van de oppositiegroep Kingdom Assembly of Iran, die het huidige regime omver wil werpen, eventueel met geweld. Sharmahd woont in de VS, waar de oppositiegroep ook gevestigd is. Toen hij in de Verenigde Arabische Emiraten was, werd Sharmahd hoogstwaarschijnlijk ontvoerd door de Iraanse geheime dienst.
De Iraanse regering beschuldigt hem van betrokkenheid bij een dodelijke aanslag in Iran in 2008. De Iraanse staatstelevisie zond ‘bekentenissen’ van hem uit, maar zijn familie ontkent dat hij iets te maken heeft met de aanslag. Hij loopt gevaar om ter dood veroordeeld te worden.

April
Iran
Zeynab Jalalian werd opgepakt vanwege haar activiteiten voor een Koerdische oppositiegroep, die ook een gewapende tak heeft. De autoriteiten beschuldigen haar van ‘vijandschap tegen God’ en ‘gewapende strijd tegen de staat’, hoewel daar geen enkel bewijs voor is.

Maart
Rusland
Margarita Yudina uit Rusland werd tijdens een vreedzame demonstratie voor de vrijlating van oppositieleider Aleksei Navalny door een politieagent in haar maag geschopt. Ze viel op de grond, raakte verwond aan haar hoofd en moest op de intensive care behandeld worden.
Toen Margarita te kennen gaf dat ze een klacht tegen de politie wilde indienen, begon de Russische overheid haar lastig te vallen. Zo liet een ambtenaar uit haar woonplaats weten dat hij ‘vragen had over de leefomstandigheden’ van Margarita’s vijftienjarige dochter, wat meestal een voorbode is van pogingen om een kind uit het ouderlijk gezag te ontzetten. De overheid probeert daar vermoedelijk mee te bereiken dat Margarita afziet van verdere stappen tegen de politie.

Februari
Turkije
Mehmet Siddik Mese werd langdurig geslagen met diverse verwondingen en andere medische problemen tot gevolg. Toch mag hij niet naar een ziekenhuis en de gevangenisdokter ontkent dat hij gemarteld is.
Mehmet Siddik Mese zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig. Toch mocht hij niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Hij werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs. In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

Januari
Iran
De gezondheid van Massud Mossaheb, 73 jaar, die gevangen zit in Evin Prison in Teheran, wordt slechter.
Gevraagd wordt om vrijlating op medische gronden.
In november 2022 is Massud om gezondheidsredenen vrijgelaten uit de gevangenis in Teheran.

Schrijfacties / petities 2020   Overzicht


November - december
Colombia
De Colombiaanse regering faalt bij het beschermen van mensenrechtenverdedigers. Als gevolg daarvan worden mensen die opkomen voor land- en milieurechten bedreigd, aangevallen en vermoord. Colombia is een gevaarlijk land voor mensen die mensenrechten, landrechten en hun leefomgeving verdedigen. In 2016 kwamen er maatregelen om hen te beschermen. Maar de maatregelen zijn niet effectief, want dit jaar zijn al 95 activisten vermoord. De Colombiaanse regering faalt bij het beschermen van mensenrechtenverdedigers.

Oktober
Tsjaad
Baradine Berdei Targuio is voorzitter van een Tsjadische mensenrechtenorganisatie. Op Facebook postte hij een bericht over de gezondheid van de president van Tsjaad, die volgens hem ernstig ziek zou zijn en zich in een ziekenhuis in Frankrijk zou bevinden. En in een open brief aan de president kaartte hij de mensenrechtensituatie in het noorden van het land aan. Daarop werd hij gearresteerd en verdween voor 7 maanden in een cel zonder contact met de buitenwereld. Hij wordt aangeklaagd wegens het ‘schenden van de nationale veiligheid’, ‘illegaal wapenbezit’ en ‘geweldpleging’. Dat zijn valse beschuldigingen, die vermoedelijk alleen maar tegen hem geuit worden vanwege zijn werk voor de mensenrechten.

September
Afghanistan
In september 2019 werd de bekende Afghaanse mensenrechtenverdediger en journalist Abdul Samad Amiri ontvoerd en vermoord vanwege zijn werk. Hij werkte voor een onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie. Afgelopen juni kwamen ook al twee medewerkers van de commissie om het leven door een autobom. Met het oplaaiende geweld in Afghanistan wordt de situatie er voor mensenrechtenverdedigers steeds gevaarlijker. En ze krijgen geen bescherming van de autoriteiten.

Juli - Augustus
Chili
De 22-jarige Chileense psychologiestudent Gustavo Gatica nam eind 2019 deel aan massaprotesten. De oproerpolitie gebruikte rubberen kogels om de demonstranten uiteen te drijven. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen.De protesten in Chili ontstonden na een verhoging van de prijzen voor het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. De grotendeels vreedzame protesten werden hard neergeslagen. Op 19 oktober kondigde de overheid de noodtoestand af.

Juni
Wit-Rusland 
Vladislav Sharkovsky (foto links) en Emil Ostrovko (foto rechts) uit Wit-Rusland belandden twee jaar geleden in de gevangenis voor een klein drugsdelict. Ze waren toen 17 jaar oud. Ze hebben allebei ernstige gezondheidsklachten. Het risico is groot dat het coronavirus zich in de gevangenis snel verspreidt. Daardoor loopt hun leven gevaar.

Mei
Bangladesh
Op 10 maart startte de Bengalese politie een onderzoek naar journalist Shafiqul Islam Kajol en 31 anderen. Zij werden allemaal beschuldigd van het publiceren van onjuiste, kwetsende en beledigende informatie op Facebook. Daarna heeft niemand meer iets van Kajol gezien of gehoord. Amnesty vreest dat hij het slachtoffer is van een gedwongen verdwijning.

April
Taiwan
De Taiwanees Chiou Ho-shun kreeg in 1989 de doodstraf omdat hij twee moorden gepleegd zou hebben. Hij werd tijdens het politieverhoor zwaar gemarteld. De bekentenissen die hij toen aflegde – en later introk – werden gebruikt om hem te veroordelen. Chiou zit al 31 jaar in de dodencel en het gaat slecht met zijn gezondheid. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd.

Maart
Egypte
Scholier al 3 jaar in de cel.
De Egyptische veiligheidsdienst pakte de toen 14-jarige scholier Aser Mohamed op 12 januari 2016 op.
Agenten hielden hem 34 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Zijn familie en advocaat wisten niet waar hij was.
Aser werd gemarteld om misdrijven te bekennen die hij zegt niet te hebben gepleegd. Hij kreeg in oktober 2019 een celstraf van 10 jaar opgelegd.

Februari
Rusland

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.


Januari
China
De Oeigoerse Tashpolat Tiyip, academicus en directeur van de universiteit van Xinjiang, verdween in 2017. De Chinese autoriteiten veroordeelden hem in het geheim voor ‘separatisme’: hij zou streven naar afscheiding van de Chinese provincie Xinjiang. Het is niet bekend waar Tiyip wordt vastgehouden. Er zijn zorgen dat hij elk moment kan worden geëxecuteerd.

Schrijfacties / petities 2019   Overzicht

December
Filipijnen
Toen Marinel Sumook Ubaldo uit de Filipijnen 16 was, overleefde ze orkaan Yolanda, één van de dodelijkste orkanen ooit. Meer dan 6.000 mensen kwamen om en miljoenen verloren hun huis. Nu, 6 jaar later, is er nog altijd een gebrek aan voedsel, water, onderdak, elektriciteit en sanitaire voorzieningen.

November
Bangladesh
Op 6 september schorste de Cox’s Bazar Universiteit in Bangladesh de 20-jarige Rechtenstudent Rohima Akter Khushi vanwege haar Rohingya-identiteit.
Hiermee schendt Bangladesh het Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten van de mens, dat stelt dat iedereen, zonder discriminatie, recht heeft op onderwijs.

Oktober
Eritrea
Aster Fissehatsion is in september 2001 gearresteerd. Ze was een politieke dissidente en hoorde bij de G-15 groep.
Sinds die tijd is haar verblijfplaats onbekend en er is nooit een proces geweest.
Zie langlopende acties.

September
Iran
Drie vrouwelijke Iraanse activisten Anisha Assadolahi, Atefeh Rangriz en Neda Naji namen op 1 mei deel aan een vreedzame bijeenkomst.
De demonstratie vond plaats op de internationale Dag van de Arbeid voor het parlementsgebouw in Teheran. Veiligheidsagenten sloegen de bijeenkomst hard uiteen en pakten tientallen mensen op, onder wie de drie vrouwen.
Toen journalist Marzieh Amiri informeerde wat er gebeurd was, werd ook zij gearresteerd. Alle vier de vrouwen worden nu valselijk beschuldigd van misdrijven tegen de nationale veiligheid; ze zouden onder meer ‘propaganda tegen de staat hebben verspreid’.
Marzieh Amiri en Atefeh Rangriz zijn eind oktober op borgtocht vrij gekomen.

Juli
Guatemala
Advocaat Quelvin Jimenez uit Guatemala wordt met de dood bedreigd omdat hij de inheemse Xinca-gemeenschap in het zuiden van het land helpt. Hun rechten worden bedreigd door de mijnbouw in het gebied waar ze wonen.

Juni
Eritrea
Ciham Ali Ahmed wordt al ruim zes jaar vastgehouden op een geheime locatie. Ze is nergens voor aangeklaagd. Naar alle waarschijnlijkheid proberen de Eritrese autoriteiten Cihams vader te straffen. Ze denken dat hij betrokken was bij een poging de regering omver te werpen.

Mei
Equatoriaal Guinee
De politie heeft in Equatoriaal-Guinea jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto op 25 februari zonder duidelijke reden gearresteerd. Tijdens zijn verblijf op het politiebureau werd hij gemarteld.
Joaquín Elo Ayeto is vrijgekomen op 14 februari 2020

April
India
De Indiase regering zet maatschappelijke organisaties steeds meer onder druk. Organisaties zoals Amnesty worden gehinderd in hun activiteiten door beperkende wetgeving. En activisten worden lastiggevallen, bedreigd en vastgezet.

Maart
Nederland
Schrijfactie Nederland: laat Guantánamo Bay gevangene niet aan zijn lot over ! Toffiq al-Bihani uit Jemen werd in 2003 door de CIA naar de Amerikaanse militaire gevangenis Guantánamo Bay op Cuba gebracht. Hij is na al die jaren nooit ergens van beschuldigd. In 2010 kreeg hij toestemming de gevangenis te verlaten mits een ander land hem zou opnemen. Dat is tot op heden nooit gebeurd. Vaak kunnen ze niet terug naar hun eigen land omdat ze daar moeten vrezen voor hun leven. Veel landen binnen de EU, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië namen eerder al gevangenen uit Guantánamo Bay op. Nederland tot op heden nog niet.

Maart
Verenigde Staten
De 39-jarige Valquiria vluchtte in maart 2018 met haar 7-jarig zoontje uit Brazilië. Ze vroeg om bescherming bij de grens tussen Mexico en de VS, in El Paso (Texas).  Ze werd opgesloten en zonder reden gescheiden van haar zoontje. Ze heeft hem al bijna een jaar niet gezien.

Februari
Burundi
Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd in april 2018 veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi.

Januari
Egypte
Awad uit Sudan werd opgepakt omdat ze opkomt voor vrouwenrechten in haar land. In 2012 vluchtte ze naar Egypte waar ze haar activisme voortzet. Egypte dreigt haar nu terug te sturen naar Sudan waar haar leven in gevaar is.

 

 

Schrijfacties / petities 2018   Overzicht

December

El Salvador
Imelda Cortez werd  zwanger nadat haar stiefvader haar meermaals verkrachtte. Ze beviel in 2017 onverwachts op een openbaar toilet. Ze wordt nu beschuldigd van poging tot moord omdat ze niet in het ziekenhuis beviel. In het ziekenhuis werd ze opgepakt door de politie. Ze kan 20 jaar gevangenisstraf krijgen. De 20-jarige Imelda, die een lichte verstandelijke handicap heeft, werd vanaf haar twaalfde regelmatig verkracht door haar stiefvader. Ze zou hebben geprobeerd haar zwangerschap te beëindigen.
Imelda is vrijgesproken op 17 december 2018

Philipijnen
Senator Leila de Lima werd gearresteerd op 24 februari 2017 vanwege haar kritiek op de - war against drugs - van president Duterte. 

November
Indonesië

De Chinees-Indonesische Meliana uit Noord-Sumatra klaagde bij haar buurvrouw over geluidsoverlast door een moskee vlakbij haar huis. 
De politie pakte haar op omdat ze de islam zou hebben beledigd.

Oktober
Angola
Joaquim Costa Zangui is jongerenlid van een kleine oppositiepartij in Angola. Op 12 augustus 2018 werd hij ontvoerd door twee onbekende mannen. Het is niet bekend waar hij is.

September
Egypte
Amal Fathy deelde op 9 mei op sociale media haar eigen ervaring met seksuele intimidatie. Ook bekritiseerde ze de Egyptische overheid, die er niet in slaagt om vrouwen te beschermen.
Twee dagen later pakte de politie haar midden in de nacht thuis op. Ze wordt beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws.

Augustus
Azerbeidzjan
De kritische blogger en journalist Huseynov is gearresteerd omdat hij online nschreef over corruptiepraktijken en mensenrechtenschendingen in zijn land.

Juni
Egypte
In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van eind maart arresteerden de Egyptische autoriteiten presidentskandidaten, activisten, journalisten en publieke mensen die op sociale media en in interviews hun kritische mening gaven. Ook censureerden ze bijna vijfhonderd websites.

Mei 
Maleisië
De Chinees-Maleisische Hoo Yew Wah was twintig jaar oud toen hij in 2005 werd opgepakt met 180 gram drugs op zak. 
Tijdens het verhoor werd hij bedreigd en gemarteld.
De rechter legde hem, in strijd met internationaal recht, automatisch de doodstraf op.

April
China
Excecutie dreigt voor bekende activist
De Chinese activist Xu Youchen kreeg in 2015 de doodstraf opgelegd. Een rechter verwierp in december vorig jaar Youchens hoger beroep. Hij kan nu elk moment worden geëxecuteerd. Hij zou zijn gemarteld om een bekentenis los te krijgen.

Maart
Colombia
Afro-Colombiaanse leider vermoord
Bernardo Cuero ontving meerdere doodsbedreigingen, omdat hij opkomt voor de rechten van Afro-Colombianen. Hij overleefde in 2013 een bomaanslag en in 2016 schoot een huurmoordenaar meerdere keren op zijn huis. Er werd nooit een onderzoek gestart.

Februari
Brazilë
Leger executeert zeven mannen
Tijdens een veiligheidsoperatie van politie en leger in de sloppenwijken van São Gonçalo werden zeven mannen neergeschoten. De kans is groot dat moorden onbestraft blijven.
In oktober van dit jaar nam Brazilië een nieuwe wet aan. Daarin staat dat militairen alleen nog maar mogen worden vervolgd voor een militaire rechter. Dit geldt dus ook voor militairen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, zoals executies van burgers. De wet is in strijd met internationaal recht omdat militaire rechtbanken niet onafhankelijk zijn. Het leger wordt vaak ingezet om de taken van de politie over te nemen in de grote steden van Brazilië. In de afgelopen jaren zijn duizenden mensen omgekomen door extreem politiegeweld. Door de wet neemt de straffeloosheid van zulke misdaden toe.

Januari
India
De Indiase Chandrasekhar Azad komt op voor de rechten van de Dalits; achtergestelde kastenlozen of onaanraakbaren van India. Hij zit sinds begin november vast zonder aanklacht of proces.
De prominente activist Chandrasekhar Azad werd eerder op 8 juni 2017 opgepakt. De politie beweert dat hij zou hebben aangezet tot geweld tegen leden van hogere kasten. Aanleiding was de moord op twee Dalit-mannen.
Azad zat vier maanden vast. Een dag nadat hij op borgtocht vrijkwam, op 3 november, werd hij opnieuw opgepakt en in administratieve detentie geplaatst. Dit betekent dat de autoriteiten hem een jaar kunnen vasthouden zonder aanklacht of proces. Volgens de rechter die de borgtocht toekende was de zaak tegen Azad politiek gemotiveerd.

 

 

Schrijfacties / petities 2017   Overzicht

December
China
Al jarenlang komt Ni Yulan op voor mensen die gedwongen worden hun huis te verlaten. Zij voert vreedzaam actie maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen. In 2002 werd ze opgepakt toen ze de sloop van een huis filmde. Door dagenlange martelingen brak zij haar voeten en knieschijven, waardoor ze nu in een rolstoel zit. Toen ze genoegdoening vroeg, werd ze gearresteerd en tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Ni Yulan is advocate. Voor haar is ook geschreven tijdens de schrijfmarathon.

November
Egypte
In Egypte zijn sinds eind september ten minste 75 mensen van de LGBT-gemeenschap opgepakt. Dit gebeurde nadat bezoekers van een rockconcert in Cairo met een regenboogvlag (het symbool van de LGBT-gemeenschap) zwaaiden. LGBT:  Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender

Oktober
Nigeria
Mensenrechtenactivist Professor Maurice Fangnon werd op 19 juli 2017 gearresteerd en geïntimideerd, omdat hij een onderzoek instelde naar de dood van een jongeman gedurende een protest in 2011,  omdat hij opkwam voor de rechten van slachtoffers van gedwongen huisuitzettingen in Lagos State.

September
China
De bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong is aangeklaagd wegens ondermijning van de staat. 
Hij heeft geen toegang tot een advocaat.

Juli
Turkije

Erdogan dwingt bondgenoten om vermeende Gülen-aanhangers op te pakken. Schooldirecteur Turgay Karaman, zakenman İhsan Aslan en universitair geleerde İsmet Özçelik werden begin mei in Maleisië opgepakt.
Ze zouden banden hebben met Islamitische Staat (IS). Op 10 mei leverde Maleisië de mannen uit aan Turkije. De autoriteiten namen niet de moeite om te onderzoeken of de mannen in Turkije gevaar zouden lopen. Het hoofd van de Maleisische politie bevestigde dat Turkije de mannen wilde oppakken omdat ze mogelijk aanhangers zijn van de Gülen-beweging. Het risico is groot dat de drie mannen in Turkije worden gemarteld en geen eerlijk proces krijgen.
De Turkse overheid zet haar bondgenoten onder druk om vermeende aanhangers van Fethullah Gülen, die volgens hen achter de mislukte staatsgreep van 2016 zat, te vervolgen.

Juni
Iran

 De jonge activiste Atena Daemi zit een celstraf van zeven jaar uit vanwege haar kritiek op de doodstraf.
Hardhandig opgepakt
In november 2016 vielen gemaskerde agenten het huis van Atena Daemi binnen. Ze haalden haar op om een eerder opgelegde straf uit te zitten. Ze sloegen haar en gebruikten pepperspray toen Daemi een arrestatiebevel wilde zien. Haar zussen probeerden de agenten te stoppen en werden ook hardhandig aangepakt. Onlangs ging Atena Daemi in hongerstaking uit protest tegen de veroordeling van haar zussen. Het gaat inmiddels slecht met haar gezondheid en ze moet onmiddellijk opgenomen worden in het ziekenhuis.

Mei
Cuba

HET VERHAAL VAN EDUARDO CARDET
Politieagenten trokken de Cubaanse Eduardo Cardet op 30 november vorig jaar van zijn fiets. Hij werd hardhandig opgepakt. Onlangs kreeg hij drie  jaar gevangenisstraf omdat hij bij zijn arrestatie een agent zou hebben geslagen. Ooggetuigen beweren anders. Naar alle waarschijnlijkheid is Cardet veroordeeld omdat hij na het overlijden van Fidel Castro in een interview op de Spaanse radio vertelde dat Castro bij het Cubaanse volk niet bepaald geliefd was.

April
Colombia

Burgers worden bedreigd met de dood De bewoners van de vredesgemeenschap San José de Apartadó in Colombia willen zich niet mengen in het conflict in het land. Paramilitairen proberen de dorpsbewoners echter met geweld te dwingen om met hen samen te werken.
Neutraal in het conflict
De leden van de vredesgemeenschap San José de Apartadó weigeren om partij te kiezen in het conflict in het land. Sinds de gemeenschap in 1997 werd opgericht zijn meer dan tweehonderd leden vermoord.
Toenemende dreiging van paramilitairen
Sinds eind vorig jaar zetten paramilitairen hun kamp op in het gebied van de vredesgemeenschap. Ze bedreigden inwoners van het gebied, hielden gezinnen vast in hun huizen en stalen kleding en eten. Ook maakten de paramilitairen foto’s van bewoners en lopen ze rond met een dodenlijst.

Maart
Indonesië

Er kunnen er kaartjes ondertekend / meegenomen worden in het kader van internationale vrouwendag van 8 maart.
Het gaat om het volgende probleem: palmolie zit in veel producten zoals: koekjes, shampoo, pindakaas, .Unilever verkoopt deze producten en neemt hiervoor palmolie af van palmolieproducent/leverancier Wilmar.
Amnesty onderzocht palmolieplantages in Indonesië van dochterbedrijven en toeleveranciers van Wilmar.Er vinden veel schendingen van arbeidsrechten plaats (o.a kinderarbeid, gedwongen arbeid, discriminatie) I.v.m. internationale vrouwendag ligt vandaag  de focus op de situatie van vrouwelijke arbeiders.
 

Februari
Rusland

De bakkersfamilie Polukhin werd aangeklaagd voor het verkopen van drugs omdat ze zich niet lieten afpersen door Russische ambtenaren. De familie moet nu acht jaar de cel in.

Aleksandr Polukhin had een goedlopende bakkerswinkel. In 2010 probeerden ambtenaren van het Russische drugsagentschap hem af te persen. Toen hij dat weigerde, klaagden ze hem en drie familieleden die ook in de winkel werkten, aan voor het verkopen van drugs omdat ze maanzaadbroodjes en zakjes maanzaad verkochten. Maanzaad bevat een verwaarloosbare hoeveelheid morfine. Het culinair gebruik ervan is in Rusland niet verboden.

Januari
Indonesië

Papoea-activist Steven Itlay werd gearresteerd omdat hij een politieke speech gaf tijdens een gebedsbijeenkomst. 
Aanvankelijk beschuldigden de autoriteiten hem van ‘rebellie’, waarvoor hij levenslang kon krijgen. Hij moet nu een jaar achter de tralies.

 

Schrijfacties / petities 2016   Overzicht

December
Malawi
Er werd geschreven voor Annie Alfed, albino in Malawi.
Zij loopt de kans vermoord te worden, omdat gedacht wordt dat de ledematen gebruikt kunnen worden voor het maken van een magische drank.

November
Indonesië
I Wayan Suardana liet zich kritisch uit op Twitter over een grootschalig nieuwbouwproject in het zuiden van Bali. Hij wordt nu mogelijk vervolgd voor laster en kan zes jaar cel krijgen.

Oktober
Nigeria
Ten minste duizend gezinnen dreigen op straat te komen te staan omdat de overheid van plan is hun huizen te slopen. Er is hen geen alternatieve huisvesting of andere vorm van compensatie aangeboden.

September
Egypte

De autoriteiten pakten de twintiger Islam Khalil in 2015 op omdat hij lid zou zijn van een verboden politieke organisatie. Hij werd geboeid en geblinddoekt, geslagen en kreeg elektrische schokken. Ook werd hij uren achtereen opgehangen aan zijn polsen en enkels en ondervraagd tot hij zijn bewustzijn verloor. Eind juli protesteerde Khalil toen bewakers nog meer gevangenen in zijn al overvolle cel wilden zetten. Op dat moment zaten er al 25 mannen in één cel van 25 vierkante meter. De bewakers sloegen Khalil met stokken en zetten hem negen dagen in eenzame opsluiting. Khalil ging in hongerstaking waardoor hij nu last heeft van misselijkheid en duizelingen. Hij krijgt geen toegang tot een dokter.   Inmiddels op borgtocht vrij !

Augustus
India
Schending van rechten van inheemse bevolking

Juli
Brazilië
Petitie ivm bruut politiegeweld in Brazilië

 Juli
India
Santosh Yadav is journalist in de Indiase staat Chhattisgarh. Hij schreef over seksuele intimidatie door de politie tegen inheemse Adivasi-vrouwen. De autoriteiten pakten hem daarvoor op. Hij kan tien jaar cel krijgen.

Juni
Iran
De prominente Iraanse mensenrechtenactivist Narges Mohammadi is opgepakt vanwege haar mensenrechtenwerk en krijgt in de gevangenis niet de medische zorg die ze nodig heeft.

Mei
Oekraïne
Kostyantyn Beskorovaynyi werd op 27 november 2014 door vier gemaskerde politiemannen met automatische wapens in een auto geduwd.
De autoriteiten weigeren om bekend te maken waar hij is. Op 17 augustus vrijgelaten

April
Iran
Er wordt geschreven voor Atena Daemi, veroordeeld tot 14 jaar cel.
Er zijn petities met 170 handtekeningen verstuurd.

Maart
Turkije
Er werd geschreven voor de prominente Turkse mensenrechtenadvocate Eren Keskin.

Februari
Saudi-Arabië
Er werd geschreven voor de schrijver Dr. Zuhair Kutbi.

Januari
Syrië 
Er werd geschreven voor een verdwenen familie in Syrië.