Schrijfmarathon 2018
'Write for rights'
Opkomen voor de rechten van anderen is in veel landen levensgevaarlijk.
Mensenrechtenactivisten belanden in de gevangenis, worden bedreigd of zelfs vermoord. Ieder jaar rond 10 december zetten we ons tijdens de Write for Rights-schrijfactie in om hen te helpen. Miljoenen brieven van over de hele wereld hebben echt effect.
Rond 10 december voeren we actie voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.
In Zevenaar kan geschreven worden:
- Zaterdag 8 december bibliotheek Zevenaar 11.30 - 14.30
- Maandag 10 december gemeentehuis Zevenaar 11.30 - 16.00
Van 11.30 tot 12.30 zullen daar ook burgemeester Schadd van Zevenaar
en burgemeester de Lange van Duiven aanwezig zijn om te schrijven.
Verder kan kan geschreven worden:
- Duiven: maandag 10 december 15.00 - 16.30 gemeentehuis Koning Willem-Alexanderplein 1
- Westervoort: maandag 10 december 12.30 - 14.00 gemeentehuis Dorpsplein 1
Voor wie kan geschreven worden?
Iran Atena Daemi
Brazilië Marielle Franco
Zuid-Afrika Nonhle Mbuthama
Venezuela Geraldine Chacón
Marokko Nawal Ben Aissa
India Pavitri Manjhi
Kirgizië Gulzar Duishenova
Oekraïne Vitalina Koval
Amnestydienst in Ontmoetingskerk zondag 9 december
Zoals elk jaar organiseert de Amnestygroep Zevenaar een kerkdienst rondom het thema mensenrechten. Dit jaar wordt de dienst gehouden op zondag 9 december om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk in Zevenaar.
Het thema van de dienst is 'Vrouwen en geweld' . Voorganger is ds. A Jonkman.
In de dienst staan de Nobelprijswinnaars voor de vrede centraal: de Congolese arts Denis Mukwege en Jezidi-activist Nadia Murad. Na de dienst kunnen er petities getekend worden, en kunnen er, onder het genot van een kopje koffie of thee, brieven geschreven worden. Ook kunt u kaarsen en kaarten kopen. Iedereen is van harte welkom!
Amnesty jaarverslag 2018 'God bless you', zei Eskinder Nega
April 2018 was Eskinder Nega, journalist uit Ethiopië, net vrijgekomen en op bezoek bij de viering 50 jaar Amnesty Nederland.
Amnestygroep Zevenaar heeft vanaf 2014 elke 3 maanden actie voor hem gevoerd.
In een interview voor het jaarverslag 2018 doet Jannie Helmink verslag van deze bijzondere gebeurtenis.
Lees hier meer. ( Amnesty jaarverslag 2018, pagina 46 en 47 )
ESKINDER NEGA
Ethiopië
Eskinder Nega is journalist in Ethiopie, één van de slechtste plekken ter wereld om dat beroep uit te oefenen. Na reeds 7 keer te zijn opgepakt, is hij in 2012 veroordeeld voor 18 jaar cel. Nega is een Ethiopische journalist die verschillende kranten begon en een eigen blog had. Hij publiceert al jaren kritische artikelen over de repressieve autoriteiten in Ethiopië en won in 2012 de Amerikaanse PEN/ Barbara Goldsmith Freedom to Write Award voor zijn werk.
Augustus 2018 Bedankbrief van Eskinder Nega
Eskinder Nega: "Het verdedigen van mensenrechten is onze plicht"
De bekende Ethiopische journalist Eskinder Nega heeft negen keer in de gevangenis gezeten, puur en alleen omdat hij zijn beroep uitoefende. Hij werd eerder dit jaar vrijgelaten na zijn langste periode achter de tralies. In deze brief aan de supporters van Amnesty International vertelt hij over zijn tijd in de gevangenis, hoe hij overleefde en waarom de stem van de mensenrechten moet blijven klinken…
Lees hier de hele brief van Eskinder
Eskinder Nega aanwezig op jubileumevenement Amnesty 50 jaar
Op 21 april 2018 vond in het Theater Amsterdam het 50-jarig jubileumevenement plaats van Amnesty.
Verrassend was de aanwezigheid van journalist Eskinder Nega, die in Ethiopië in 2012 tot 18 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.
Afgelopen februari is hij vrijgelaten, daarna nog enkele malen weer opgepakt en kort voor dit evenement weer vrijgelaten.
Jannie Helmink, die namens Amnestygroep Zevenaar actie gevoerd heeft voor hem, heeft even met hem kunnen spreken. Op de vraag of hij de kaarten had ontvangen in de gevangenis, antwoordde hij:' Ik heb ze niet gezien, maar wel elke keer gehoord dat ze aangekomen waren.'
Hij eindigde het gesprek met 'God bless you'
GOED NIEUWS
15 februari 2018 Eskinder Nega is vrijgelaten !!!
Eskinder Nega uit Ethiopië is 15 februari vrijgelaten uit de gevangenis. Hij behoort tot de groep van 746 gevangenen die zouden worden vrijgelaten in het kader van een regeringspardon. Nega zat 7 jaar gevangen.
Er is jaren lang actie gevoerd door de Amnestygroepen Zaanstreek, Zwolle en Zevenaar. We zijn ongelooflijk blij met dit resultaat!
{gallery}imagegallery/20180302eskinder{/gallery}
Sinds 2014 hangt deze poster van Eskinder Nega bij mij in de hal. Samen met mijn kleinzoons hebben we de poster nu weggehaald.
Jannie Helmink
Eskinder Nega werd aangeklaagd voor terroristische activiteiten en schuldig bevonden op 27 juni 2012. In de aanklacht werd hij beschuldigd van het "voorbereiden van terroristische activiteiten", "deelname aan een terroristische organisatie" en "hoogverraad". Nega werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf op 13 juli 2012.
In mei 2013 schreef Eskinder vanuit de gevangenis: "I will live to see the light at the end of the tunnel. It may or may not be a long wait. Whichever way events may go, I shall persevere!"
Indringend is het volgende filmpje over Eskinder en met name zijn vrouw
Lees ook dit artikel
Write for Rights 2018
10 december, dag van de Rechten van de Mens
Westervoort, gemeentehuis
De Write for Rights actie van Zevenaar (bibliotheek en gemeentehuis), Westervoort en Duiven (beiden in het gemeentehuis) heeft in totaal 229 brieven opgeleverd.
Dat is een mooi resultaat.
Ontmoetingskerk Zevenaar, 9 december 2018 Amnesty themadienst.
Het thema van de Amnestydienst in de Ontmoetingskerk op 9 december was - geweld tegen vrouwen -
Het was een indrukwekkende dienst.
In deze dienst stonden centraal de Nobelprijswinnars Dennis Mukwege uit Congo en Nadia Murat uit Irak.
Er werden petities getekend voor Imelda Cortez en na afloop van de dienst werden er, tijdens de koffie, 19 brieven geschreven / getekend voor Claire en Nadia Yinguiza, moeder en dochter uit de Centraal Afrikaanse Republiek.
Er werden naar Claire en Nadia 5 kaartjes gestuurd.
10 december 2018 Write for Rights trein rijdt door Nederland
Op maandag 10 december reed Amnesty’s speciale Write for Rights-trein door Nederland. In de trein kon je luisteren naar inspirerende sprekers, genieten van muziek en meedoen aan workshops. En natuurlijk konden er brieven geschreven worden. De trein vertrok maandagochtend uit Amsterdam en reed vervolgens dwars door Nederland.
De officiële opening van de Write for Rights-trein begon met een welkomstwoord van Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland. Aansluitend werd gesproken door minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking en Roger van Boxtel, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Rogier van Boxtel sprak ondermeer de passende woorden: 'wij verbinden mensen'
Tijdens de reis was er de mogelijkheid Yecennia Armenta (Mexico) en Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador te ontmoeten.
Yecenia Armenta (Mexico) bekende na 15 uur marteling een moord die ze niet had begaan. Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador beviel van een doodgeboren kind en kreeg 30 jaar celstraf omdat ze een ‘abortus’ zou hebben ondergaan. Na 10 jaar kwam ze vervroegd vrij. Voor beide vrouwen schreven we tijdens Schrijfmarathon in 2015 brieven.
Voor meer informatie klik hier