Ontmoetingskerk Zevenaar
2021 12 december 10.00 uur Amnestydienst, thema - Verdwenen -
In deze dienst stond Ciham Ali centraal. Bekijk hier filmpje
Wilt u deze dienst nog bekijken, klik dan op de website van kerkdienstgemist en selecteer Zevenaar.
Write for Rights 2021 weer groot succes !!
De Write for Rights actie 2021 was wederom een groot succes.
Er werd geschreven in Zevenaar Duiven, Westervoort, Lathem/Giesbeek en Didam.
Het resultaat is 769 handgeschreven brieven en 29 ondertekende kopie-brieven.
Bovendien werden 405 kaarten geschreven!
Alle schrijvers hartelijk bedankt!
Klik hier voor uitgebreide informatie !
28 juni 2021 Saudi-Arabië
Saudische activisten Nassima al-Sada en Samar Badawi vrijgelaten
De prominente Saudische mensenrechtenactivisten Nassima al-Sada en Samar Badawi zijn dit weekeinde vrijgelaten nadat hun straf erop zat. Amnesty International vindt dat zij nooit gevangengezet hadden mogen worden vanwege hun strijd voor vrouwenrechten.
Het tweetal zat sinds augustus 2018 gevangen vanwege hun inzet voor meer respect voor vrouwenrechten in Saudi-Arabië. Samar Badawi is een activist die zich verzette tegen het rijverbod voor vrouwen. Badawi is de zus van de tot stokslagen en gevangenisstraf veroordeelde Raif Badawi en de voormalige vrouw van de gevangen mensenrechtenadvocaat Waleed Abu al-Khair.
Nassima al-Sada voerde vele jaren actie voor burger- en politieke rechten, de rechten van de sjiitische minderheid en voor vrouwenrechten waaronder het recht om te mogen autorijden. Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd ze gearresteerd. In de gevangenis werd Al-Sada mishandeld en een jaar lang volledig geïsoleerd opgesloten.
Voor Nassima al-Sada is in Zevenaar in december 2020 tijdens de Write for Rights actie door veel mensen geschreven.
Burundi: Germain Rukuki komt vrij! Update 30 juni 2021: Germain Rukuki is vrij !!!
Op 30 juni 2021 werd in Burundi mensenrechtenverdediger Germain Rukuki vrijgelaten.
In reactie op zijn vrijlating zei Deprose Muchena van Amnesty International: ‘Het is geweldig nieuws dat Germain eindelijk vrij is. Hij had in de eerste plaats nooit gevangengezet mogen worden omdat hij alleen werd gearresteerd, vervolgd en veroordeeld voor zijn mensenrechtenwerk. Dit is een geweldig moment voor Germain, zijn familie en vrienden en de honderdduizenden mensen over de hele wereld die onvermoeibaar campagne voerden voor zijn vrijlating. Het is ook een overwinning voor de mensenrechten.’
De vrijlating van Rukuki komt nadat het Hof van Beroep op 4 juni zijn straf had teruggebracht van 32 jaar naar 1 jaar. Hij zat toen al 4 jaar vast.
Germain Rukuki bracht de afgelopen 4 jaar door in een kleine, propvolle cel. Alleen maar vanwege zijn inzet voor de mensenrechten. Hij streed onder andere tegen marteling in zijn land. In juli 2017 werd hij door tientallen leden van de veiligheidsdienst opgepakt in zijn huis. Zijn vrouw was toen hoogzwanger. Rukuki werd veroordeeld tot 32 jaar gevangenisstraf voor verzonnen aanklachten. In december 2020 schreven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven voor zijn vrijlating tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights.
Veroordelingen ingetrokken
Op 21 juni werd bekendgemaakt dat het Ntahanga Hof van Beroep Rukuki op 4 juni al heeft vrijgesproken van ‘deelname aan een opstandige beweging’, ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid’ en ‘het aanvallen van de autoriteit van de staat’. Maar het hof handhaafde zijn veroordeling voor ‘rebellie’. Zijn straf werd teruggebracht naar 1 jaar cel en een boete van zo’n 20 euro. Waarschijnlijk wordt hij binnenkort vrijgelaten.
‘Dat is geweldig nieuws,’ zei Deprose Muchena, Amnesty’s directeur voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika, ‘maar Germain had nooit gevangengenomen mogen worden. Ook moet zijn veroordeling voor “rebellie” nog worden vernietigd.’
Ook in Zevenaar werd tijdens Write for Rights december 2020 door veel mensen voor hem geschreven
Prodemocratie-activist Oumar Sylla in Guinee vrijgelaten
Op 5 september 2021 vond een militaire staatsgreep plaats in Guinee. De procureur-generaal werd daarna bevolen om Oumar Sylla en andere gevangenen die op politieke gronden werden vastgehouden, vrij te laten, in overeenstemming met de instructies van de nieuwe militaire autoriteiten die de macht hebben gegrepen.
Terwijl Amnesty International verheugd is over de vrijlating van Oumar Sylla, is zijn veroordeling niet vernietigd. We roepen de procureur-generaal op om Sylla onmiddellijk vrij te spreken van de valse aanklachten.
Verzonnen beschuldigingen
Op 10 juni veroordeelde het hof van beroep van Conakry activist Oumar Sylla tot 3 jaar gevangenisstraf wegens verzonnen beschuldigingen van ‘communicatie en verspreiding van valse informatie, geweld en doodsbedreiging’.
Amnesty International denkt dat Sylla alleen maar is opgepakt omdat hij op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. De autoriteiten wilden zijn werk als pro-democratie-activist dwarsbomen.
Al eerder opgepakt
Sylla werd al eerder gevangengezet. Op 17 april 2020 werd hij opgepakt voor zijn huis in de Guinese hoofdstad Conakry. Dat gebeurde nadat hij in een radio-interview mensen had opgeroepen te demonstreren tegen plannen van de regering om de grondwet te wijzigen. Hij werd aangeklaagd voor ‘geweld en doodsbedreigingen’ en ‘het verspreiden van valse informatie’. Op 27 augustus 2020 sprak de rechter hem vrij van alle aanklachten en beval zijn vrijlating.
Voorafgaand aan zijn arrestatie in 2020 riep Sylla in een radio-interview leden van het Front van de Verdediging van de Grondwet (FNDC) op om weer de straat op te gaan. Vanaf oktober 2019 waren er massale demonstraties tegen plannen van de regering om de grondwet te wijzigen. Die wijziging zou een derde presidentstermijn voor president Alpha Condé mogelijk maken. Op de radio sprak Sylla ook schande over het doden, martelen en willekeurig vastzetten van leden van de FNDC.
In Zevenaar is op 8 mei, 27 oktober 2020 en 11 januari 2021 actie voor hem gevoerd.
25 mei 2021
Israël moet plannen schrappen om Palestijnse families in Silwan uit huis te zetten
Op 26 mei 2021 vindt in hoger beroep een hoorzitting bij de rechtbank van Jeruzalem plaats over de gedwongen huisuitzetting van twee Palestijnse families in het Batn al-Hawa-gebied van Silwan in het bezette deel van Oost-Jeruzalem.
‘Dit is het zoveelste voorbeeld van Israëls criminele beleid waarbij Palestijnen verdreven worden’, zegt Saleh Higazi van Amnesty International. ‘Door deze rechtszaak voort te zetten wakkert Israël het vuur van het recente geweld weer aan. De autoriteiten gaan door met dezelfde systematische mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen waardoor de gewelddadigheden eerder deze maand oplaaiden.’
Israël probeert al jarenlang het aantal illegale nederzettingen in Silwan uit te breiden. Daarbij zijn al meer dan tweehonderd Palestijnen met geweld uit hun huizen verdreven.
Lees hier verder