30 mei tot zondag 2 juni 2019         

Amnesty aanwezig tijdens Scouting weekend in Ommen

Van donderdag 30 mei tot zondag 2 juni 2019 is er door Scouting Nederland voor het Nederlandse “contingent” (meer dan 1000 scouts) in Ommen een voorbereidingsweekend georganiseerd voor de 

  in de Verenigde Staten. Er waren allerlei activiteiten, waaronder het verdienen van een “Friendshipsbadge”. In dat kader was de Amnesty regio Noordoost Polder, Overijssel en Gelderland uitgenodigd om op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni de jongeren bewust te maken van de mensenrechten. Dat gebeurde door het tekenen van een petitie (stop de kindhuwelijken in Pakistan), het schrijven van groetenkaarten en het spelen van het Jenga-spel.
De scouts hebben in grote getalen enthousiast meegedaan. Er werden meer dan 600 handtekeningen gezet en ongeveer 150 groetenkaarten geschreven.

Amnesty groepsleden uit Zevenaar, Heerde, Aalten-Oost Gelre en Dalfsen hebben gedurende 2 dagen de stand bemenst.

001IMG 2731            4

 

1              3

 


 

write for rights logo

 

7 december  bibliotheek Zevenaar

 

zevenaar bib1         zevenaar bib2

 

zevenaar2klein 1 van 1         westervoort 1 van 1


10 december, gemeentehuis Zevenaar                                                                               10 december Schrijfactie gemeentehuis Westervoort
De burgemeesters van Westervoort, Duiven en Zevenaar doen mee aan de schrijfactie.

Ook is geschreven in het gemeentehuis van Duiven.


 

IRAN Nasrin Sotoudeh     30 mei jarig

Veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen

Vrijdag 31 mei werd haar verjaardag 'gevierd' bij de zwaarbewaakte Iraanse ambassade in Den Haag.  
Zeker 100 mensen verzamelden zich rond 14 uur bij de ambassade en werden verwelkomd met een roos, waarop  - Free Nasrin -
Begonnen werd met een toelichting op de situatie van Nasrin, en om enigszins een idee te krijgen wat het betekent veroordeeld te zijn tot 148 zweepslagen werd het geluid van 60 zweepslagen hoorbaar gemaakt, erg indringend. Vervolgens werden door 2 advocates brieven voorgelezen, die Nasrin aan haar zoon van 11 jaar schreef vanuit de gevangenis, aangrijpende brieven.
Het geheel werd muzikaal omlijst met muziek van een accordionist en en saxofonist.   
Om haar verjaardag te - vieren - was er gebak waarop de tekst: Free Nasrin en werd er luid gezongen en geroepen - Free Nasrin - 

nasrin 1 van 9 

nasrin 7 van 9

 

 

 

 

 

nasrin 8 van 9

                             nasrin 6 van 9

 

Roep de Iraanse autoriteiten op om Nasrin Sotoudeh onmiddellijk vrij te laten.  Klik hier 

 

 

 

5 mei  Amnestygroep Zevenaar met stand op bevrijdingsfestival

Op 5 mei stond Amnestygroep Zevenaar met een petitie voor Polen op het bevrijdingsfestival in Zevenaar.

IMG 20190505 143512                  IMG 3719

Polen: aangevallen en veroordeeld om een spandoek

Op de Poolse Onafhankelijkheidsdag van 2017 liepen veel demonstranten met fascistische en racistische symbolen. Ze riepen om een ‘wit Polen’. Een groep vrouwen wilde een tegengeluid laten horen. Ze hielden een spandoek omhoog met de tekst ‘Stop fascisme’. De vrouwen werden door omstanders aangevallen. ‘Ze trokken aan onze kleren,’ vertelt Elzbieta, een van de vrouwen. ‘Ik werd van achteren geschopt. Er werd op me gespuugd. We werden met geweld weggevoerd.’ Enkele maanden na de aanval werden de vrouwen aangeklaagd wegens ‘verstoring van een demonstratie’. Ze kregen een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen. De Poolse regering moet stoppen met het beboeten van vreedzaam protest en het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Roep de Poolse regering op de aanvallers te berechten en de vrouwen volledig vrij te spreken. De vrouwen dienden een klacht in tegen hun aanvallers, maar de openbaar aanklager verklaarde die klacht in eerste instantie ongegrond. Pas nadat de vrouwen in hoger beroep gingen, oordeelde de rechter dat het onderzoek naar de aanval heropend moet worden.

De petitie ook ondertekenen?  klik hier

 

Amnesty collecte 2019


collecte

De totale opbrengst van de Amnesty collecte 2019 voor Didam en Zevenaar bedraagt 3312,93 Euro, een heel mooi resultaat.

We danken alle gevers en met name ook de collectanten!!
 

Nasrin Sotoudeh (Iran)

Iraanse vrouwenrechtenactiviste recent veroordeeld tot 38 jaar cel

nasrin

In 2012 heeft o.a. de Amnestygroep Zevenaar actie gevoerd voor Nasrin, ook is in 2012 een kerkdienst aan haar gewijd. In september 2013 werd ze vrijgelaten.

Nasrin stuurde vanuit Iran de volgende brief
"Lieve vrienden en collega's van Amnesty International. Hulde aan jullie eerlijkheid, jullie hoop en jullie volharding.
Met trots noem ik mij jullie collega, omdat we allemaal mensenrechtenactivisten zijn.
Actie voeren voor de mensenrechten brengt lijden en vreugde met zich mee, maar de vreugde brengt zoveel meer dan het lijden. In de afgelopen maanden ben ik me bewust geworden van Amnesty's werk over de hele wereld. Ik realiseerde me, dat jullie op koude, besneeuwde dagen samenkomen om handtekeningen op te halen voor petitie's. Al deze inspanningen, bijeenkomsten en alle kaarten die jullie naar mij en mijn familie stuurden waren hartverwarmend en lieten ons weten, dat we niet alleen zijn in deze hoek van de wereld Dat er mensen aan de andere kant van de wereld zijn, die dezelfde doelen hebben als wij. Ik dank jullie voor al jullie werk. De gedachte, dat mensenrechtenactivisten over de hele wereld een grote, wereldwijde familie vormen, geeft mij hernieuwde energie en kracht. De beste wensen voor jullie mooie dromen."

Nasrin Sotoudeh
Teheren, Iran


Nu, maart 2019,  bereikt ons het volgende schokkende bericht:

De prominente Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh is recent veroordeeld tot de schandalige straf van 33 jaar cel en 148 zweepslagen voor haar vreedzame mensenrechtenwerk. Ze protesteerde tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen en tegen de doodstraf.

Nasrin Sotoudeh kreeg de straf opgelegd vanwege “het aanzetten tot corruptie en prostitutie”, “het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier”, en “het verstoren van de openbare orde”. In een eerdere zaak had ze al 5 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. 

Roep de Iraanse autoriteiten op om Nasrin Sotoudeh onmiddellijk vrij te laten.  Klik hier