foto1foto2

 

 

Amnesty op school: gratis gastlessen over kinderrechten

Amnesty International vecht tegen onrecht. Als er ergens op de wereld mensenrechten worden geschonden, komt Amnesty in actie. Amnesty neemt het bijvoorbeeld op voor kinderen die worden uitgebuit in fabrieken of als kindsoldaat worden ingezet bij conflicten.

Maar Amnesty kijkt niet alleen naar mensenrechten ver weg, maar ook naar mensenrechten dichtbij: een potje vechten op het schoolplein, cyberschelden of geweigerd worden bij een discotheek: ook dit heeft met mensenrechten te maken.

Kinderen en jongeren zijn vaak niet op de hoogte van hun rechten en plichten. Om kinderen bewust te maken van hun eigen en andermans rechten, ver weg en dichtbij, is Amnesty ook actief op scholen. Amnesty heeft daarom allerlei aansprekend materiaal ontwikkeld voor lessen mensenrechteneducatie. Het lesmateriaal kunt u zelf voor lessen gebruiken, maar u kunt ook de lessen laten geven door een deskundige gastdocent.

In de regio de Liemers zijn gastdocenten van Amnesty beschikbaar die met enthousiasme en verstand van zaken gratis mensen- en kinderrechtenlessen geven op basisscholen. Een gemiddelde les duurt 1,5 uur en bestaat uit een klassikaal deel en een deel waarin kinderen in groepjes aan het werk gaan. Een les kan worden afgesloten met een groetenkaarten actie. Kinderen maken, kleuren en schrijven ansichtkaarten voor mensenrechtenactivisten, die wel een steuntje of opbeurend berichtje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze onschuldig in de gevangenis zitten, of omdat ze grote tegenwerking in hun werk ondervinden. Een klein gebaar dat heel veel betekent voor de mensenrechtenactivisten en gewetensgevangenen!

Een mensenrechtenles kan aansluiten bij een bestaand thema binnen de school, maar dat hoeft niet. Veel scholen kiezen ervoor in november en december eenmalig aandacht te besteden aan mensen- en kinderrechten. Bijvoorbeeld rond 20 november, de international dag van de kinderrechten, of rond 10 december, de internationale dag van de rechten van de mens. Maar u kunt ook een andere periode uitkiezen. Gastlessen kunnen het hele jaar door op afspraak worden ingepland.

Voor het basisonderwijs zijn verschillende lessen beschikbaar. Bijvoorbeeld ‘De Wereldreis’, waarin leerlingen de situatie van kinderrechten in tien landen (waaronder Nederland) bekijken. Of ‘De tijdreis’, die de kinderen meeneemt naar de situatie van kinderrechten in het verleden, en leerlingen een vergelijking laat maken tussen toen en nu. Speciaal in de actieweken tussen 20 november en 20 december kunnen scholen ook meedoen met de schrijfmarathon voor basisscholen. Kinderen gaan aan de slag met groetenkaarten voor mensen voor wie we actievoeren. Meer informatie over de verschillende lessen vindt u via deze link:

https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/educatie/docenten/lesmateriaal-basisonderwijs

De lessen in Zevenaar e.o. worden gegeven door gastdocenten van de Amnesty werkgroep Zevenaar. Het afgelopen schooljaar waren de lessen weer een groot succes. Elk jaar melden zich meer scholen aan. Meldt u uw klas dit jaar ook aan voor een gratis mensen-of kinderrechtenles? Stuur dan een mail naar Laura Plomp, emailadres zie contact. Alvast bedankt voor uw reactie! 

foto3

foto4