GOED NIEUWSMyanmar 17 april 2021

Paing

 

Satiricus Paing Phyo Min uit Myanmar is vrij!

Op 17 april zijn in Myanmar drie leden van de satirische groep Peacock Generation vrijgelaten na een generaal pardon. Een van hen is Paing Phyo Min. Afgelopen december kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen voor hem in actie tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights 2020

Peacock Generation is een poëziegroep uit Myanmar die zich richt op Thangyat – een traditionele versie van slam poetry waarbij poëzie, humor en muziek wordt gecombineerd. In het voorjaar van 2019 werden Paing Phyo Min en andere leden van Peacock Generation gearresteerd na een humoristisch optreden waarbij ze verkleed gingen als soldaten. Ze spotten met het leger dat volgens hen geen kritiek verdraagt, krampachtig aan de macht wil blijven en het land failliet laat gaan terwijl hun generaals zich verrijken. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege ‘het aanzetten tot deserteren van militairen’ en ‘online laster’ (hij deelde beelden van hun optredens online).

Vervroegde vrijlating

De vervroegde vrijlating van de drie leden van Peacock Generation maakt deel uit van een generaal pardon, waarbij naar verluidt 23.000 gevangenen vervroegd werden vrijgelaten. Het is geweldig nieuws dat deze groepsleden zijn vrijgelaten, maar zij hadden nooit gevangen mogen worden gezet vanwege hun artistieke werk. Zij hebben bijna twee jaar onterecht achter tralies doorgebracht.


 

 


 Algerije 25 maart

 

Khaled Drareni

Khaled Drareni voorlopig vrijgelaten

Tot aan de coronacrisis ging de vreedzame protestbeweging Hirak in Algerije iedere week de straat op. Ze demonstreerden voor een nieuwe grondwet, tegen corruptie en voor het aftreden van de president. Journalist Khaled Drareni deed verslag van het harde politieoptreden tegen de demonstranten. Dat beviel de autoriteiten niet. Hij werd beschuldigd van het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’ en kreeg daarvoor 2 jaar gevangenisstraf.
Hij is voorlopig vrij en er komt een nieuwe rechtszaak.
Voor hem werd geschreven tijdens de Write for Rights actie 2020.

 

 

Dood vier Nederlandse journalisten El Salvador: nieuwe rechtszaak na 39 jaar

Na 39 jaar komt er in El Salvador een nieuwe rechtszaak naar aanleiding van de moord op 4 Nederlandse IKON journalisten.
Ze werkten aan een reportage van de burgeroorlog en werden vermoord. Het Nederlandse openbare ministerie doet al jaren onderzoek hiernaar.

Bron: de Volkskrant 18 maart 2021


 

 

Zuid Afrika

 

Popi

 

Popi Qwabe en Bongeka Phungula namen een taxi om samen wat te gaan drinken. Ze werden doodgeschoten en waarschijnlijk ook verkracht. Volgens hun families heeft de politie de moorden niet goed onderzocht. Twee taxichauffeurs werden gearresteerd. Ze waren in het bezit van een telefoon en een lippenstift van de vrouwen. Ze zeiden dat ze die in hun taxi hadden gevonden. Maar de politie liet de mannen vrij ‘wegens gebrek aan bewijs’.

11 maart 2021
Goed nieuws! Tijdens Write for Rights voerden honderdduizenden mensen actie voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula. Goed nieuws: het onderzoek naar hun moord wordt hervat!
 

 
 

NIEUWS

 

IRAN Nasrin Sotoudeh

 

nasrin

 

UPDATE 3/12/2020:

Helaas hebben we het slechte nieuws vernomen dat Nasrin Sotoudeh weer terug moet naar de gevangenis nadat zij tijdelijk werd vrijgelaten vanwege haar slechte gezondheid.


In Iran is Nasrin Sotoudeh tijdelijk vrijgelaten. De mensenrechtenadvocaat werd twee jaar geleden gevangengezet omdat ze streed tegen de doodstraf en de verplichte hoofddoek. Ze werd schuldig bevonden aan onder meer het ‘aanzetten tot corruptie en propaganda’ en het ‘vormen van een groep met als doel de nationale veiligheid te verstoren’. Sotoudeh is veroordeeld tot een celstraf van 38 jaar en 148 stokslagen.

Op Twitter liet ze weten: ‘Met jullie liefde en zorg ben ik met medisch verlof naar huis teruggekeerd om mijn behandeling voort te zetten. Elke dag dat ik buiten de gevangenis ben, wacht ik op het nieuws over de vrijlating van alle politieke gevangenen. Ik wil mijn dank uitspreken aan alle organisaties in Iran en in het buitenland, advocatenverenigingen in verschillende landen, mensenrechtenorganisaties en verschillende individuen zoals kunstenaars, schrijvers, politici, burgerrechtenactivisten, verdedigers van de mensenrechten, nieuwsuitzendingen en mijn lieve collega’s over de hele wereld. Het is dankzij jullie liefde en steun dat politieke gevangenen de gevangenis kunnen doorstaan. In de hoop op de vrijlating van alle politieke gevangenen.’

HONGERSTAKING

Op 11 augustus 2020 ging Sotoudeh gedurende zes weken in hongerstaking om de vrijlating te eisen van politieke gevangenen in Iran. Haar tijdelijke vrijlating volgt na waarschuwingen over haar verslechterende gezondheid.

MOGELIJK FAMILIEBEZIT INGENOMEN

Op 27 juli 2020 liet haar echtgenoot Reza Khandan op Facebook weten dat hij gelooft dat het Openbaar Ministerie een procedure gaat beginnen om het familiebezit van Sotoudeh in beslag te nemen. Het doel is volgens hem ‘de familie financieel te verlammen en economisch onder druk te zetten nu het land zich in een economische crisis bevindt.’ Die crisis is volgens Khandan te wijten aan ‘de incompetentie van de regering en de gevestigde orde’.

GEWETENSGEVANGENEN BLIJVEN VASTZITTEN

Vanwege besmettingsgevaar met het coronavirus in de gevangenissen verleenden de Iraanse autoriteiten in maart dit jaar een grote groep gevangenen gratie. Anderen kwamen tijdelijk vrij. Gevangenen die vastzitten wegens ‘veiligheidsovertredingen’ werden hiervan uitgezonderd. Dat terwijl velen van hen in feite zijn gevangengezet om politiek gemotiveerde redenen. Onschuldige gewetensgevangenen, zoals Sotoudeh, bleven daardoor achter de tralies.

AMNESTY’S OPROEP

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op om Nasrin Sotoudeh onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Nasrin Sotoudeh werd in 2012 door het Europees parlement onderscheiden met de Sacharovprijs voor mensenrechten.


 


 

Zevenaarse kerken luiden noodklokken voor vluchtelingenkinderen uit Griekenland

 

Op dinsdag 29 september om half tien ‘s ochtends werden de kerkklokken van de Ontmoetingskerk en de Andreaskerk acht minuten en 20 seconden geluid.

Acht minuten en 20 seconden, dat is precies 500 tellen. 500 is het aantal minderjarige asielzoekers dat Nederland op zou moeten nemen uit vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Dat vinden meer dan 100.000 ondertekenaars van de petitie #500kinderen, 173 gemeenten en 5 provincies, net als vele kerken, artsen, wetenschappers, (oud)politici van alle kleuren, prominenten, de groep voormalig onderduikkinderen en vele mensenrechten- en noodhulporganisaties. Om half tien overhandigden in den Haag 12 organisaties, waaronder VluchtelingenWerk, Defence for Children, Stichting Vluchteling en Kerk in Actie, deze petitie aan de woordvoerders asiel & migratie van de Tweede Kamer. 
Ds. Derk Stegeman van de Protestantse Kerk Den Haag zegt: “We hopen dat onze noodklokken niet alleen op het Plein maar in heel Nederland te horen zullen zijn, en dat veel plaatselijke kerken dit gebaar over zullen nemen. "

In de Ontmoetingskerk werd aansluitend aan het luiden van de klokken een korte wake gehouden, waarbij 5 kaarsen werden aangestoken en werd stilgestaan bij de onmenselijke situatie in Griekenland. Waken betekent wakker zijn, alert blijven en oog hebben voor mensen in nood. Waken is een verbindend gebeuren: iedereen, christelijk, anders religieus of niet-religieus kan eraan meedoen.

 

vluchtelingen vluchtelingen 2

 

 

vluchtelingen 3

 

 

 

Griekenland: brand vernietigt Moria

12.500 mensen hebben dringend veilige opvang nodig

 

“Wat zich nu afspeelt op Lesbos is een humanitaire ramp. In het vluchtelingenkamp Moria zijn vannacht bijna 13.000 mensen hun schamele onderdak en toegang tot sanitaire voorzieningen kwijt. De inwoners van Moria hebben hun leven, huizen en bezittingen al eens achtergelaten toen ze naar Europa vluchtten. Nu heeft deze brand waarschijnlijk alles vernietigd wat ze nog hadden, inclusief essentiële documenten, persoonlijke spullen en medicijnen.”

“Roekeloos EU-beleid heeft geleid tot gevaarlijk overbevolkte en smerige levensomstandigheden in Moria. Er waren vier keer meer mensen gehuisvest dan de eigenlijke capaciteit van het kamp. De Griekse autoriteiten, de EU en haar lidstaten moeten onmiddellijk optreden om de veiligheid van alle getroffen mensen te waarborgen. De mensen moeten nu verdeeld worden over Europa. Het overbrengen van mensen naar veiligere huisvesting is nu urgenter dan ooit. Net nu het EU-Migratiepact wordt afgewerkt, herinnert deze ramp hoe erg het huidige beleid tekortschiet.”

“Deze tragedie volgt op het verontrustende nieuws dat ten minste 35 asielzoekers in Moria positief getest zijn voor COVID-19. Afstand houden in het kamp is onmogelijk en de sanitaire voorzieningen zijn ontoereikend. De Griekse regering had het hele kamp in quarantaine geplaatst, hoewel die maatregel onmogelijk kon worden uitgevoerd met respect voor de basisrechten van de inwoners.”

 

Lees hier verder

 

 

 

 

Eskinder Nega weer opgepakt

Eskinder Nega is een bekende Ethiopische journalist en activist, die nu voorzitter is van de Balderas for True Democracy-partij. Amnesty voerde jarenlang actie voor hem toen hij gevangen zat vanwege zijn journalistieke werk. In 2012 werd Nega daarvoor tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege de verzonnen aanklacht ‘terrorisme’ en ‘hoogverraad’.In februari 2018 werd hij vrijgelaten .Kort daarna bezocht hij Amnesty International in Amsterdam.

In Zevenaar is van 2014- 2018 actie voor hem gevoerd. April 2018 heb ik hem in Amsterdam even gesproken tijdens de 'Amnesty  50 jaar' viering.   9 December 2015 was de Amnesty-viering in de Ontmoetingskerk aan hem gewijd.

Nega werd samen met vicevoorzitter Sintayehu Chekol op 30 juni opgepakt in de hoofdstad Addis Ababa. Op 1 juli verscheen Nega voor de rechtbank omdat hij de jeugd zou hebben gemobiliseerd voor gewelddadige activiteiten. Op 16 juli moest hij weer naar de rechtbank, de politie vroeg toen om meer tijd om het onderzoek af te ronden. Nega vertelde de rechter dat hij tijdens zijn arrestatie en gevangenschap is geslagen. De rechtbank beval een onderzoek naar deze aanklachten. De politie zou hier nog geen gehoor aan hebben gegeven.