Sawyeddollah uit Myanmar studeert nu veilig in New York
28 augustus 2024
Amnesty International ontving het geweldige nieuws dat de Rohingya-mensenrechtenactivist Sawyeddollah op 19 augustus 2024 veilig is aangekomen in New York. Daar kan hij zijn droom om te studeren eindelijk waarmaken. Amnesty werkte er maandenlang hard aan om dit voor elkaar te krijgen.
Sawyeddollah moest in 2017 vluchten vanuit Myanmar naar een vluchtelingenkamp in Bangladesh. Samen met zijn familie en andere vluchtelingen die behoren tot de Rohingya. Deze islamitische minderheid wordt in Myanmar zwaar gediscrimineerd. Het geweld tegen hen werd zo heftig dat het daar niet meer veilig was.
Tijdens de Write for Rights schrijfactie 2023 werd voor hem geschreven, ook in Zevenaar!!
29 augustus 2024
Militaire operatie op Westelijke Jordaanoever heeft dramatische gevolgen voor Palestijnen
Israël is een grote militaire operatie gestart op de bezette Westelijke Jordaanoever. Deze is gericht op verschillende Palestijnse steden en dorpen, waaronder Jenin, Tulkarem, Nablus en Tubas. Honderden soldaten worden ingezet om invallen uit te voeren, ondersteund door straaljagers, drones en bulldozers. De aantallen onrechtmatig gedode en ontheemde Palestijnen zullen hierdoor schrikbarend toenemen.
‘Israëls lancering van een grote gecoördineerde militaire aanval op steden en dorpen op de bezette Westelijke Jordaanoever volgt op een escalatie van onrechtmatig doden door Israëlische troepen in de afgelopen maanden en zal meer Palestijnen in gevaar brengen’, zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty International.
‘Sinds oktober vorig jaar is er een gruwelijke toename van dodelijk geweld door Israëlische strijdkrachten en het aantal door de staat gesteunde gewelddadige aanvallen van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem.
Hierbij hebben Israëlische strijdkrachten en kolonisten ten minste 622 Palestijnen gedood, onder wie ten minste 142 kinderen.’
Lees hier het hele artikel
5 september 2024
Vernietiging Gaza moet worden onderzocht als oorlogsmisdrijf
De Israëlische militaire campagne tot uitbreiding van de ‘bufferzone’ langs de oostgrens van de Gazastrook, komt mogelijk neer op ‘moedwillige vernietiging’ en ‘collectieve bestraffing’: dit zijn oorlogsmisdrijven. Dat stelt Amnesty International naar aanleiding van nieuw onderzoek.
Boerderijen platgebulldozerd en flatgebouwen gesloopt in Oost-Gaza
Satellietbeelden en video’s op sociale media onthullen de omvang van de verwoesting
Duizenden huizen verwoest en land onbewoonbaar achtergelaten
De ‘bufferzone’ beslaat zo’n 58 vierkante kilometer, ofwel 16 procent van de bezette Gazastrook. Met bulldozers en handmatig geplaatste explosieven vernietigde het Israëlische leger hier illegaal landbouwgrond en burgergebouwen. Hele wijken zijn met de grond gelijk gemaakt, waaronder huizen, scholen en moskeeën. In het gebied is inmiddels meer dan 90 procent van de gebouwen ernstig beschadigd of vernietigd.
Lees hier verder.
19 juli 2023
Egypte: Mohamed Baker vrij
Egyptische mensenrechtenverdedigers Baker en Zaki zijn vrij!
Op 19 juli 2023 verleende de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi gratie aan de mensenrechtenverdediger Mohamed Baker en de onderzoeker Patrick Zaki. Een dag later werden zij vrijgelaten en herenigd met hun dierbaren. Dat is een hele opluchting, maar ze hadden nooit gevangen mogen zitten.
De vrijlating van Mohamed Baker en Patrick Zaki maakt onderdeel uit van een presidentieel pardon aan een onbekend aantal mensen.
Tijdens de Write for Rights schrijfactie 2021 werd voor hem geschreven, ook in Zevenaar!!
18 juni 2024
Kirgizië
Goed nieuws Kirgizië: Rita Karasartova en anderen vrijgesproken
Rita Karasartova en ten minste 22 andere vreedzame demonstranten en critici die werden aangeklaagd in de zogenaamde ‘Kempir-Abad’-zaak zijn vrijgesproken. Op 10 juni eisten de aanklagers nog 20 jaar gevangenisstraf tegen de groep. Ze werden onder meer aangeklaagd voor het ‘plannen van massale opstanden’.
Rita Karasartova uit Kirgizië werd beschuldigd van een poging tot ‘gewelddadige omverwerping van de regering’. Uit zorgen over de toegang tot drinkwater, verzette Rita en de anderen zich vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt. Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. En werd daarna onder huisarrest geplaatst. In 2023 voerde Amnesty International wereldwijd actie voor haar tijdens Write for Rights en schreven duizenden mensen brieven voor haar. Ze liet later weten veel steun gehad te hebben aan al deze brieven.
‘We hadden dit totaal niet verwacht. We huilden van verbazing’, zei Rita Karasartova in een reactie op de vrijspraak tegen Amnesty International.
Politiek gemotiveerde aanklachten
‘Deze vrijspraak is een belangrijke overwinning voor gerechtigheid en mensenrechten’, zegt Marie Struthers van Amnesty International.
‘De aanklachten tegen de mensen in deze zaak waren politiek gemotiveerd en ze zijn maandenlang onmenselijk behandeld en vastgezet. Zo hadden ze bijvoorbeeld geen toegang tot adequate medische hulp voor gezondheidsklachten. Deze mensen hadden nooit aangeklaagd mogen worden voor het vreedzaam uiten van hun mensenrechten.’
Amnesty International bedankt iedereen die voor Rita Karasartova in actie kwam!
Tijdens de Write for Rights schrijfactie 2023 werd voor haar geschreven, ook in Zevenaar!!
Dorgelesse’s brief vanuit de gevangenis
21 februari 2024
Honderdduizenden Amnesty-aanhangers wereldwijd schreven in december 2022 tijdens de schrijfactie Write for Rights brieven (ook in Zevenaar ! ) voor de vrijlating van Dorgelesse Nguessan uit Kameroen. Dorgelesse had vreedzaam gedemonstreerd omdat ze zich zorgen maakte om de groeiende armoede in haar land. Ze werd opgepakt en kreeg 5 jaar cel. Nu schrijft ze ons vanuit de gevangenis een prachtige (maar ook verdrietige) brief, met daarin een sprankje hoop.
Aan de actievoerders van Amnesty International,
Woorden schieten tekort als ik probeer te beschrijven wat jullie acties voor mij hebben gedaan. Het goede dat ze deden, voor mij en mijn familie… ze brachten me zoveel vreugde. Ik wil alleen maar dankjewel zeggen en God vragen om Amnesty en haar supporters te blijven zegenen. Laat jullie alsjeblieft niet ontmoedigen. Het heeft ons zo goed gedaan, ik kan het je niet zeggen. Ik heb er geen woorden voor – behalve dank jullie wel, dank jullie wel, dank jullie wel, dank jullie wel.
Jullie reikten ons de helpende hand op het moment dat we dat het hardst nodig hadden. Mijn zoon was ziek, mijn moeder was ziek. Mijn verblijf in de gevangenis had zo’n impact op mijn moeder, ze was erdoor verzwakt. Deze acties gaven haar kracht. Ze moedigden ons allemaal aan. Dus ik weet niet hoe ik Amnesty genoeg kan bedanken.
Wat betreft verdere steun voor mijn zaak… Ik zal instemmen met elke beslissing die Amnesty neemt over wat er nu moet gebeuren. Jullie zouden de rechters kunnen schrijven om hen te vragen ervoor te zorgen dat de beroepsprocedure niet langer wordt vertraagd, het ministerie van Justitie aanschrijven, de president van de Republiek tweeten. Gewoon doorgaan alsjeblieft.
‘Er is weer hoop’
Op 15 februari accepteerde de rechtbank het beroep van mijn veroordeling in 2020 – eindelijk! En nu zullen de argumenten op 21 maart worden gepresenteerd. Er is dus weer hoop!
We moeten hopen. Ik ben deze plek gewoon zo zat, zat te zien dat andere gevangenen vrijkomen en ik niet… Er zijn dagen dat ik wakker word en huil. Als ik weet dat mensen aandacht aan mijn zaak besteden, kan ik sterk zijn, voel ik me sterk. Maar als ik me laat gaan, voel ik een enorm verdriet. Het is moeilijk – het leven in de gevangenis is moeilijk. Als je niet in de gevangenis hebt gezeten, kun je het niet begrijpen. Het is net een marteling.
Als jullie actie voor me kunnen blijven voeren, zou ik jullie dankbaar zijn. Moge God Amnesty blijven zegenen en over Amnesty waken.
Dorgelesse
Amnesty International blijft zich inzetten voor de vrijlating van Dorgelesse.
27 februari 2024
Israël negeert genocide-uitspraak Internationaal Gerechtshof
De Israëlische autoriteiten hebben nagelaten ervoor te zorgen dat er voldoende levensreddende goederen en diensten zijn voor de bevolking van Gaza. Die loopt gevaar op genocide en staat op de rand van een hongersnood, door de onophoudelijke Israëlische bombardementen en de verscherping van de al 16 jaar durende illegale blokkade. De Israëlische autoriteiten hebben ook nagelaten de beperkingen op de binnenkomst van levensreddende goederen op te heffen, extra toegangspunten voor hulp en grensovergangen te openen, en een effectief systeem op te zetten om hulpverleners te beschermen tegen aanvallen.
‘Als bezettingsmacht heeft Israël volgens het internationaal recht een duidelijke verplichting om ervoor te zorgen dat in de basisbehoeften van de bevolking van Gaza wordt voorzien,’ zegt Heba Morayef van Amnesty International. ‘Door de omvang en de ernst van de humanitaire ramp die wordt veroorzaakt door Israëls onophoudelijke bombardementen lopen meer dan twee miljoen Palestijnen in Gaza het risico op onherstelbare schade.’
Israël blijft de invoer van essentiële goederen naar Gaza strikt beperken. Alle invoer naar Gaza moet vooraf worden goedgekeurd. Ook in februari maakten hulpverleners melding van frequente, onvoorspelbare en “willekeurige” afwijzingen en beperkingen. Israëlische overheidsfunctionarissen geven humanitaire organisaties herhaaldelijk de schuld van gebreken in de hulpverlening, door te beweren dat hulporganisaties niet in staat zijn om meer hulp te sturen en te distribueren, of dat er in Gaza wordt geplunderd.
Maar hulpverleners beschreven een aantal methoden waarop Israëlische autoriteiten hun werk belemmeren. Ze gaven een lijst van basisstappen die Israël heeft nagelaten te nemen om de hulpverlening te vergemakkelijken: het toelaten van voldoende en essentiële hulpgoederen wordt regelmatig geweigerd, het eerder openen van controleposten eveneens. Daarnaast garanderen de Israëlische autoriteiten de veiligheid van hulpkonvooien, hulpverleners en steunpunten voor hulp niet. In plaats daarvan liggen die steeds opnieuw onder vuur.
Lees hier het hele artikel
15 februari 2024
Gaza: Israël pleegt straffeloos onwettige aanvallen op zogenaamd veilig Rafah
Amnesty International heeft nieuw bewijs verzameld voor dodelijke, onwettige aanvallen in de bezette Gazastrook. Hieruit blijkt dat Israëlische strijdkrachten doorgaan met het schenden van het internationaal humanitair recht, waarbij ze straffeloos hele families uitroeien.
De aanvallen werden gepleegd in een tijd dat dit zogenaamd het ‘veiligste’ gebied van de Gazastrook was. Dat zou het ook nu moeten zijn, maar Israëlische troepen maken zich er momenteel op voor een grondoperatie. Een dergelijke operatie zal waarschijnlijk verwoestende gevolgen hebben voor meer dan een miljoen mensen, die door opeenvolgende golven van massale ontheemding opeengepakt zitten in een gebied van 63 km².
Amnesty deed onderzoek naar vier Israëlische aanvallen op Rafah in het uiterste Zuiden van de Gazastrook. Bij de onderzochte aanvallen in december en januari kwamen ten minste 95 burgers om het leven, onder wie 42 kinderen. Bij alle vier de aanvallen vond de organisatie geen enkele aanwijzing dat de getroffen woongebouwen als legitieme militaire doelen konden worden beschouwd, of dat mensen in de gebouwen militaire doelen waren. Hierdoor gaat het zeer waarschijnlijk om directe aanvallen op burgers en burgerobjecten, die als oorlogsmisdaden moeten worden onderzocht.
Oorlogsmisdaden
Zelfs als het Israëlische leger de intentie had gehad om legitieme militaire doelen in de omgeving als doelwit te nemen, maken deze aanvallen geen onderscheid tussen militaire doelen en burgerobjecten en daarom zijn willekeurig. Willekeurige aanvallen die burgers doden en verwonden zijn oorlogsmisdaden. Het door Amnesty International verzamelde bewijs toont ook aan dat het Israëlische leger voorafgaand aan de aanvallen geen effectieve of überhaupt enige waarschuwing heeft gegeven aan bewoners van de getroffen locaties.
‘Deze aanvallen passen in een patroon waarbij Israëlische strijdkrachten het internationaal recht schaamteloos aan hun laars lappen’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘De aanvallen weerspreken ook de beweringen van de Israëlische autoriteiten dat hun strijdkrachten verhoogde voorzorgsmaatregelen nemen om de schade voor burgers tot een minimum te beperken.
Lees het hele artikel
Westelijke Jordaanoever 5 januari 2024
Palestijnen Westelijke Jordaanoever doelwit golf van dodelijk geweld
Met de ogen van de wereld gericht op Gaza, ontketenden de Israëlische strijdkrachten in de afgelopen 4 maanden een golf van geweld tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Amnesty International onderzocht onwettig dodelijk geweld, onder andere tijdens protesten en gericht op hulpverleners. Er vielen niet eerder zoveel dodelijke slachtoffers in deze regio als in 2023.
15-jarige Taha Mahamid doodgeschoten
Onder de doden was de 15-jarige Taha Mahamid. Israëlische troepen schoten hem voor zijn huis dood. Volgens getuigenverklaringen en video’s die Amnesty International heeft bekeken was Taha ongewapend en vormde hij geen bedreiging voor de soldaten. Op een video die één van zijn zussen maakte en door Amnesty International’s Crisis Evidence Lab is geverifieerd, is te zien hoe Taha over straat loopt en kijkt of er soldaten zijn. Zijn zus Fatima vertelt aan Amnesty International:
‘Ze gaven hem geen kans. In een oogwenk werd mijn broer geëlimineerd. Zonder enige genade vuurden ze drie kogels op hem af. De eerste kogel trof hem in zijn been. De tweede in zijn maag. Een derde kwam in zijn oog. Er ging geen enkele confrontatie aan vooraf.’
Op een geverifieerde video is te zien hoe Taha’s vader Ibrahim naast zijn zoon op de grond ligt. Toen hij Taha wilde helpen werd ook hij door Israëlische soldaten neergeschoten. Hij was ongewapend. Ibrahim werd met ernstige inwendige verwondingen naar de intensive care gebracht.
Lees hier het hele artikel
Zimbabwe juli 2023
Goed nieuws uit Zimbabwe: slachtoffers seksueel geweld niet langer vals beschuldigd
In Zimbabwe zijn Cecillia Chimbiri en Joanah Mamombe vrijgesproken. Ze zouden beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen, maar daar blijkt geen enkel bewijs voor te zijn.
In 2020 namen Cecillia Chimbiri, Joanah Mamombe en Netsai Marova deel aan een demonstratie tegen het coronabeleid van de regering. Ze werden gearresteerd, met een zak over hun hoofd in een auto geduwd en naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. In het ziekenhuis mochten ze niet met journalisten praten. Nadat ze enkele daders van de aanval hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen aangeklaagd. Ze zouden de beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen. Als ze zouden worden veroordeeld, konden ze een jarenlange gevangenisstraf krijgen.
Er waren diverse aparte rechtszaken waardoor Netsai Marova nog altijd wordt beschuldigd van het verzinnen van haar ontvoering. De drie worden bovendien nog vervolgd vanwege hun protest tijdens de coronapandemie.
Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights werd in 2022 massaal voor de vrouwen geschreven.
Lees hier het hele bericht.