Zevenaar



Urgent actions (bliksemacties) worden georganiseerd voor mensen, die in accuut gevaar zijn.   
Het Internationale Secretariaat doet dan een oproep op werkgroepen over de hele wereld om op heel korte termijn, vaak binnen enkele dagen, soms zelfs binnen enkele uren, een bliksemactie te organiseren.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het sturen van emails en brieven naar betreffende autoriteiten met het verzoek onmiddellijk te reageren. Deze bliksemacties worden onder andere gevoerd bij dreigende marteling of doodstraf.
Per jaar worden honderden bliksemacties georganiseerd.

De werkgroep Zevenaar werkt mee aan urgent actions voor

Oost Afrika (Kenia, Somalië, Ethiopië, Eritrea, Sudan, Uganda en Tanzania)
West Afrika (Nigeria, Ghana, Benin, Burkina Faso, Gambia, Ivoorkust, Mali, Mauretanië, Senegal, Liberia en Sierra Leone)
Centraal Afrika
Zuidelijk Afrika
Noord- en Zuid-Amerika

Lees meer over de bliksemacties waaraan de werkgroep Zevenaar vanaf 2016 heeft meegewerkt.


2023

17 januari Guinee zie ook 11 januari 2021
Actie voor 3 aktivisten die onterecht aangeklaagd zijn: Oumar Sylla, Ibrahima Diallo en Saïkou Yaya Barry.
Zij organiseerden op 28 juli 2022 een protest tegen de Guinese autoriteiten. 2 dagen later werden ze opgepakt. Sinds mei zijn alle demonstraties in het land verboden. Ze werden ondermeer beschuldigd van deelname aan een illegaal protest. Yaya Barry is op borg vrij vanwege zijn slechte gezondheid. Ook Sylla en Diallo hebben medische zorg nodig.
Er is een mail gestuurd naar de minister van Justitie en een kopie-mail naar de ambassade van Guinee. Zie ook bij 11 januari 2021

2022

12 november Nigeria
De 14-jarige Keren Happuch Akapagher werd op de kostschool in Abuja verkracht en ze overleed enkele dagen later (22 juni 2021) aan de complicaties.  Tot nu toe is er geen onderzoek hierover geweest.
Er is een mail gestuurd naar de Attorney General, tevens minister van Justitie. Er wordt gevraagd om een onderzoek waarbij de resultaten openbaar worden gemaakt. Ook is gevraagd om de verantwoordelijken te berechten. Tevens is een kopie-mail gestuurd naar de Inspecteur Generaal van Politie en een kopie-mail naar de ambassade in Den Haag.

5 oktober Burundi
Bliksemactie voor de advocaat Tony Germain Nkina in verband met een hoorzitting voor Tony Germain (advocaat)  De advocaten gaan in beroep tegen een besluit een eerdere veroordeling te handhaven.
Er is een mail gestuurd naar de president van Burundi.

23 juni Gambia
De prominente mensenrechtenactivist Madi Jobarteh is door de president uitgemaakt voor onruststoker en aanstichter van geweld. Hij deed dit tijdens een jaarlijkse speech op televisie.
Sindsdien krijgt hij doodsbedreigingen, zijn veiligheid is in gevaar.
Er is een mail gestuurd naar de president om ervoor te zorgen dat hij zijn werk veilig kan doen. Verder is een mail gestuurd naar de ambassade van Gambia in België.

4 mei Madagascar
Jeannot Randriamamana, leraar en mensenrechtenactivist, heeft een straf van 2 jaar gekregen vanwege 'laster en vernedering ' t.a.v. onder andere  parlementsleden op Facebook.
Er is een mail gestuurd naar de Minister van Justitie en een copy mail gestuurd naar de ambassade. Er is gevraagd om vrijlating.
Verder is een copy brief gestuurd naar de Minister President.

23 april Nigeria
Actie voor Mubarak Bala,een prominente Nigeriaanse humanist. Hij kreeg op 5 april 2022 een celstraf van 24 jaar vanwege beschuldiging van godslastering vanwege het plaatsen van een bericht op Facebook. Een rechter oordeelde in 2020 dat hij vrijgelaten moest worden, maar de autoriteiten in het noorden van Nigeria weigerden dit.
Er is een mail gestuurd naar de Attorney General in Abuja en een mail naar de ambassade van Nigeria.

3 maart Sudan
Mohammed Adam (17) en Mohammed al-Fatih werden gewelddadig opgepakt op 14 januari vanwege protest.
Er is een mail gestuurd naar de Atoorney general van sudan en een kopie mail naar de ambassade.

16 februari Nigeria
Actie voor Nigeria. In Port Harcourt zijn 60000 mensen uit hun woning verdreven .
Er is een brief gestuurd naar de gouverneur van Port Harcourt en een mail naar de ambassade.

27 januari Oeganda
Actie voor de activist en auteur Kakwenza Rukirabashaija. Hij is opnieuw gevangen gezet en gemarteld. Hij werd in Kampala opgepakt.
Er word gevraagd om onmiddellijke vrijlating en alle beschuldigingen in te trekken. Er is een e-mail gestuurd naar de president van Oeganda. Er is een kopie mail gestuurd naar de press statehouse van Oeganda.
Ook is een copy mail naar de ambassade gestuurd.

 9 maart 2022 Goed nieuws
De Oegandese schrijver en activist Kakwenza Rukirabashaija heeft zijn land mogen verlaten en is nu veilig in Duitsland. Daar wordt hij behandeld aan zijn verwondingen die hij opliep nadat hij tijdens zijn detentie werd gemarteld.

2021

29 december Eritrea
De Eritrees-Zweedse journalist Dawit Isaak zit sinds 2001 gevangen. De Eritrese autoriteiten pakten hem 20 jaar geleden op tijdens een klopjacht op onafhankelijke media. Maar hij is nooit ergens voor veroordeeld. Het is ook niet bekend waar hij wordt vastgehouden en hoe het met hem gaat.
Er is een brief gestuurd naar de president en een brief naar de minister van justitie. Er wordt gevraagd om vrijlating.
Ook zijn 2 copie-brieven gestuurd naar de ambassade.

29 december Democatische Republiek Congo
Claude Lwaboshi Buhazi (32), Faustin Ombeni Tulinabo (26) and Serge Mikindo Waso (33), drie activisten, werden gearresteerd op 18 februari 2021 in Kirotsche, Noord-Kivu vanwege laster.
Er is een e-mail gestuurd naar de luitenant-generaal, gouverneur van Noord-Kivu, met het verzoek om onmiddellijke vrijlating.
Ook is een kopie naar de ambassade in België gestuurd.

30 november Eswatini (voormalig Szwaziland)
2 leden van het parlement, Mduduzi Bacede Mabuza en Mthandeni Dube, zijn opgepakt tijdens een demonstratie voor democratie.
Ze worden beticht van terrorisme en zijn gevangen genomen.
Gevraagd wordt om vrijlating en de beschuldigingen te laten vallen.
Er is een e-mail gestuurd naar de Prime Minister van Swatini en een kopie-mail naar de ambassade in Brussel.

30 november Madagascar
Een voormalig medewerker van het Ministerie van Gezondheidszorg, Ravo Ramasomanana,  hangt een straf van 5 jaar boven het hoofd na plaatsing van een video op social media betreffende misstanden.
Gevraagd wordt om vrijlating en de beschuldigingen te laten vallen.
2 e-mails gestuurd naar de minister van Justitie en een kopie-mail naar de ambassade in Brussel.

21 april Tsjaad
Vervolgactie voor Baradine Berdei Targuio.
Nadat hij aan de president informatie over de Tibesti regio had gevraagd, is hij gearresteerd.
Er is een e-mail gestuurd naar de minister van Justitie en een copy-mail naar de vertegenwoordiger van Tsjaad in België.
Er is gevraagd om onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

28 februari 2022
In Tsjaad is aan 44 mensen amnestie verleend, onder wie aan mensenrechtenverdediger Baradine Berdei Targuio. Hij was al eerder voorwaardelijk vrijgelaten, maar had nog wel een reis- en spreekverbod. Dat is nu ingetrokken.

18 februari 2020 Tsjaad
Actie voor Baradine Berdei Targuio. Hij is president van een mensenrechtenorganisatie en gearresteerd, zonder dat bekend is waar hij verblijft.
Er wordt om onmiddellijke vrijlating gevraagd.
Er is een brief en e-mail gestuurd naar de president van Tsjaad en een brief en e-mail naar de ambassade.

 

12 maart 2021 Somalië
Actie voor freelance journalist Kilwe Adan Farah. Hij is opgepakt in Puntland bij protesten. Er wordt gevraagd de beschuldigingen in te trekken en gevraagd om onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.Er is een e-mail gestuurd naar de president van Puntland State in Somalië en een copie e-mail naar de ambassade in Brussel.

Kilwe Adan Farah is 12 april op presidentieel pardon vrijgelaten.

15 februari Kenia
3500 inwoners van Kibos Settlement in Kisumu County bruut uit hun huis gezet, waarbij een kind werd gedood. De huizen zijn afgebroken. Er is excessief geweld gebruikt.
e-mail naar de minister van Binnenlandse Zaken, gevraagd om een onderzoek en naar de doodsoozaak van het kind.Tevens is gevraagd om concrete stappen om te zorgen voor alternatieve huisvesting, tevens een kopie mail naar de ambassade van Kenya in den Haag. Eveneens een e-mail gestuurd naar de Managing Director van Kenya Railways Corperation.

19 januari Mozambique
Actie voor 16 vluchtelingen uit Congo en Ethiopië. Ze zitten al 2 jaar in slechte omstandigheden. Er wordt o.a. gevraagd om hun onmiddellijke vrijlating.
Er is een e-mail gestuurd naar de minister van Justitie. Ook is een e-mail gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken en een copie mail naar de ambassade van Mozambique in België.

11 januari Guinee
23 september 2021: vrijgelaten
Vervolgactie van 8 mei en 27 oktober 2020
Actie voor Oumar Sylla, politiek activist. Hij is gearresteerd, er is oa. gevraagd om onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating, toegang tot familie en advocaat.
Hij is in hongerstaking en wordt beschouwd als gewetensgevangene.
Er is een e-mail gestuurd naar d eminister van Justitie en een kopie mail naar de ambassade in België.
Er wordt o.a. gevraagd om onmiddellijke vrijlating.

 

2020

10 december Togo
Actie voor Brigitte Kafui Adjamagbo en Gérard Yaovi Djossou, beide lid van oppositiepartij DMK, zijn gearresteerd op 27 en 28 november tijdens een demonstratie.
Op 17 december werden ze voorwaardelijk vrijgelaten.
5 januari 2021: vrijgelaten


29 Oktober Kenia
Het betreft gedwongen uithuiszettingen van 500 mensen in Nairobi.
Er is een e-mail gestuurd naar de ambassade in Den Haag.


27 Oktober Guinee
Vervolgactie van 8 mei
Actie voor Oumar Sylla, politiek activist. Hij is gearresteerd, er is oa. gevraagd om onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating, toegang tot familie en advocaat.
e-mail naar de Minister van Justitie, de procureur generaal.
Verder is een copy van de e-mail naar de ambassade in Brussel gestuurd

27 Oktober Nigeria
Er zijn afgelopen tijd protesten geweest, waarbij mensen gedood zijn door veiligheidsagenten en militairen. Er wordt gevraagd een eind te maken aan deze moorden en er wordt gevraagd een onderzoek in te stellen.
Er is een e-mail gestuurd naar de president Mahammadu Buhari en een e-mail naar de ambassade in den Haag.

2 Oktober Verenigde Staten
Het betreft Steven Tendo, een pastor uit Oeganda, die al 20 maanden in vreemdelingendetentie zit in de VS, wachtende op de beslissing van het detentiecentrum over zijn asielaanvraag. Terugkeer naar Oeganda is erg gevaarlijk voor hem; de kans dat hij gedood wordt door de veiligheidstroepen van de overheid daar is erg groot. Tevens wordt er in de brief op aangedrongen om Steven Tendo goede gezondheidszorg te bieden daar hij diabeet is; zijn gezondheid is al achteruit gegaan. Ook wordt er op aangedrongen hem en andere gevangenen te beschermen tegen mogelijke COVID-19 besmetting.
Brief en mail gestuurd naar de directeur van het detentiecentrum en kopieën naar de ambassadeur van de VS in Nederland, de heer Peter Hoekstra.

30 september Nigeria
Actie voor de zanger Yahaya Sharif-Aminu. Hij dreigt geexecuteerd te worden vanwege blasfemie.
E-mail gestuurd naar de gouverneur van Kano State om hiervan af te zien en gevraagd om onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.
Verder is een kopie gestuurd naar de ambassade van Nigeria in Den Haag.

19 september Honduras
Zowel per brief als per mail brieven gestuurd naar Honduras, secretary of state, voor de situatie van de inheemse activisten van de Garfuna bevolkingsgroep die vermist worden. Kopieën naar de president, minister van mensenrechten , hoofd van de politie, public prosecuter en de ambassade gestuurd.

27 juli  Zimbabwe
Vervolgactie 3 juli: e-mail gestuurd naar de minister van binnenlands zaken en een e-mail naar de ambassade.
3 juli 
3 parlementsleden van de oppositie zijn gearresteerd in Harare tijdens een protest.
Er zijn e-mails gestuurd naar de Commissioner General of Police, naar de ambassade, minister van Justitie en nar de National Spokesperson Paul Nyathi.

30 juni Ethiopië
Betreft de onregelmatigheden in de Oromia en de Amhara regio.
Er zijn mensenrechten schendingen gepleegd door de veiligheidsdiensten.
Er is een e-mail gestuurd naar de Minister of Peace en naar de ambassade van Ethiopië.

2 juni Angola
Actie voor leden van de  argrarische NGO MBAKITA, die worden geïntimideerd. Er wordt gevraagd om bescherming zodat ze hun werk vrij kunnen uitoefenen.
Er zijn e-mails verstuurd naar de minister van Justitie en mensenrechten, een kopie naar de Secretary of State for Human Rights and Citizenship.
Verder is een e-mail gestuurd naar de ambassade in Den Haag.

29 mei Niger
Actie voor activisten Maikoul Zodi, Halidou Mounkaila en Moundi Moussa. Ze worden vastgehouden vanwege het organiseren van een verboden bijeenkomst. Gevraagd wordt om vrijlating.
Er zijn e-mails gestuurd naar de president van Niger, de Prime Minister en naar de ambassade in België.
30 september: goed nieuws: alle drie activisten zijn vrijgelaten

26 mei Oeganda
Actie voor Kakwenza Rukirabashahaija, activist die kritiek heeft geuit op de president.
Hij is auteur en rechtenstudent. Hij werd gearresteerd op 13 april. Er wordt gevraagd om onmiddellijke vrijlating.
Er zijn e-mails gestuurd naar de president, de minister van defensie, de minister van binnenlandse zaken en naar de ambassade in Brussel.

27 mei Kenia
Tussen 4 en 6 mei werden duizenden mensen hun huis uitgezet en dakloos geworden.
Er is gevraagd direct te stoppen met het afbreken van huizen in coronatijd.
Er zijn e-mails gestuurd naar de president van Kenia, de minister van binnenlandse zaken en naar de ambassade van Kenia.

25 mei Guinee
Actie voor Saïkou Yaya Diallo, coördinator van de FDN en pro-democratie activist. Hij werd gearresteerd op 7 mei en zit gevangen in Conakry prison.
Er wordt gevraagd om onmiddellijke vrijlating.
Er is een e-mail gestuurd naar de minister van Justitie en naar de minister of Citizenship and National Unity (in charge of human rights)
Tevens is een e-mail gestuurd naar de ambassade.
29 juni vervolgactie
Saïkou Yaya Diallo lijdt aan chronische diabetes en er wordt gevreesd voor Covid 19, er zijn al 3 doden in de gevangenis.
Er is een e-mail gestuurd naar de minister van justitie en een kopie naar de ambassade,
27 juli vervolgactie
e-mail gestuurd naar de minister van Justitie en een copy mail naar de ambassade in Brussel.
6 januari 2021:vrij gelaten

18 mei Nigeria
Actie voor Mubarak Bala, een prominente Nigeriaanse humanist. Hij is gearresteerd op 28 april op beschuldiging van blasfemie.
Er zijn e-mails gestuurd via de ambassade voor de president van Nigeria. Er is ook een e-mail gestuurd naar de gouverneur van Kano State, waar hij wordt vastgehouden.

8 mei Guinea
vervolgactie: 27 oktober
Actie voor Oumar Sylla, politiek activist. Hij is gearresteerd, er is oa. gevraagd om vrijlating.
e-mail naar de Minister van Justitie en een e-mail naar de minister die gaat over mensenrechten.
Verder is een e-mail naar de ambassade gestuurd

2 mei Somaliland
Actie voor journalist Abdimalik Oldon
Hij zit onrechtmatig vast sinds 17 april 2019. Er wordt gevraagd om directe vrijlating zonder voorwaarden.
Er zijn e-mails gestuurd naar de president en naar de minister van binnenlandse zaken.

mei Cuba
Brief gestuurd voor Roberto Quinones Haces, in Cuba. Ook naar de ambassade
Covid 19. 63-year-old independent journalist Roberto Quiñones Haces, imprisoned on 11 September 2019 for “resistance” and “disobedience”, remains in the Provincial Prison of Guantánamo

22 april VS
Brieven per mail met verzoek tot vrijlating asielzoekster Aguilar (VS), ivm Covid 19.

22 april Mexico
Brieven per mail met verzoek tot het in standhouden van bescherming en beveiliging van mensenrechten verdedigster Salazar.
Hierop na een paar dagen antwoord gekregen, is doorgestuurd naar afdeling Mexico bij het Internationale Secretariaat in Londen.

22 april
Nigeria
Actie voor Samuel Ogundipe, onderzoeksjournalist.
Hij wordt geïntimideerd. Er wordt gevraagd om de vrijheid van meningsuiting te respecteren en te stoppen met intimidatie.
Er is een e-mail gestuurd naar de Inspecteur Generaal van de politie en een e-mail naar de ambassade in Den Haag.

21 april Ivoorkust
Actie voor Alain Lobognon, parlementslid. Hij werd gearresteerd op 24 december 2019 in Abidjan. Hij werd verweten vals nieuws te hebben gepubliceerd.
Er is een e-mail gestuurd naar de minister van justitie en naar de ambassade in Den Haag.

21 april Ethiopië
Op 7 mei zijn meerdere journalisten en politici van de oppositie opgepakt.
Er is gevraagd om onmiddelijke vrijlating en om toegang tot familie en advocaten, en om een goede behandeling.
Er is een e-mail gestuurd naar de Prime Minister en een e-mail naar de ambassade.

20 april Verenigde Staten
Brieven gestuurd voor Leonard Peltier naar president Trump en ambassadeur Hoekstra

1 maart Cuba
Brieven gestuurd naar Cuba voor Daniël Ferrer Garcia, leider van een onofficiële oppositiepartij die een rechtszaak wacht voor zijn andere meningen dan die van de overheid, en Luis Manuel Otero Alcantara, artiest, gewetensgevangene omdat hij zijn mening middels zijn kunst heeft geuit..
Ook naar de ambassade kopie gestuurd.

22 februari Nicaragua
Brieven gestuurd naar Daniël Ortega , Nicaragua, en naar de ambassadeur in Den Haag, ivm het gevangenhouden, criminaliseren, van demonstranten.

18 februari Benin
Actie gevoerd om Ignace Sossou. Hij is onderoeksjournalist en is gearresteerd vanwege het posten van tweets.
Er is om onmiddellijke vrijlating gevraagd.
Er is een brief en een e-mail gestuurd naar de president, de minister van justitie en de ambassade.

18 februari Kameroen
Actie gevoerd voor politiek activist Serge Branco Nana, lid van de oppositiepartij.
Hij is gearresteerd, er wordt gevreesd voor marteling en hij heeft dringend medische verzorging nodig.
Er is een brief en e-mail gestuurd naar de minister van justitie en naar de ambassade.

18 februari Tsjaad
Actie voor Baradine Berdei Targuio. Hij is president van een mensenrechtenorganisatie en gearresteerd, zonder dat bekend is waar hij verblijft.
Er wordt om onmiddellijke vrijlating gevraagd.
Er is een brief en e-mail gestuurd naar de president van Tsjaad en een brief en e-mail naar de ambassade.

18 februari Nigeria
Actie voor mensenrechtenverdedigers en journalisten. De actie gaat met name om Agba Jalingo, die in de gevangenis zit.
Er is een brief gestuurd naar het presidential complex in Abuja en een brief en e-mail naar de ambassade in Den Haag.
Inmiddels is Agba Jalingo op borgtocht vrij.

13 januari Rwanda
Actie voor Jacky Umuhoza. Zij is 27 november gearresteerd. Er is gevraagd om onmiddelijke vrijlating.
Er is een brief gestuurd aan aan de Secretary General van Rwanda, evenals een e-mail.  Tevens is een brief gestuurd naar de ambassade.

 

2019

december Nicaragua
Naar aanleiding van protesten van 18 april 2018 zijn een groep mensen in hongerstaking om 130 gevangenen vrij te laten.
13 activisten zijn opgepakt alleen omdat ze solidair waren met deze hongerstakers.
Er is een brief gestuurd naar President Ortega c/o de minister van buitenlandse zaken, waarin gevraagd wordt om vrijlating.

 
november Nicaragua
verzoek om vrijlating van 130 mensen die nog steeds gevangenzitten na vreedzame protesten in juli’19.
Er zijn brieven en mails gestuurd naar autoriteiten en kopieën naar de ambassades.
Online petitie ondertekend voor bescherming van mensenrechten verdedigers en journalisten die worden bedreigd en dus moeten vluchten naar het buitenland.

november VS
vervolg op actie Scott Warren, vervolgd om verlenen humanitaire hulp aan immigranten
dreigende executie Rodney Reed, Texas. Er zijn twijfels over zijn schuld en bewijsmateriaal tijdens zijn proces.

3 november Tanzania
Journalist opgepakt om mond te snoeren Zes agenten in burger pakten de gerespecteerde journalist Erick Kabendera op 29 juli thuis op. Zonder opgaaf van reden. Vermoedelijk zit hij vast omdat hij onderzoek doet naar de mensenrechtensituatie in Tanzania en daarover bericht in binnen- en buitenland.
Er is een brief naar de president van Tanzania gestuurd en gevraagd om onmiddellijke vrijlating en de aanklacht in te trekken. Ook is een copie naar de ambassade van Tanzania gestuurd.

25 oktober Cuba
Actie voor oppositieleider José Daniel Ferrer Garcia. Er zijn brieven gestuurd naar de president van Cuba en een kopie naar de ambassade vanwege het feit dat hij gevangen genomen is zonder aanklacht en proces.

23 augustus Sudan
Er zijn 2 brieven gestuurd naar het hoofd van de Transitional Military Council en naar de ambassade. Ook is er een e-mail gestuurd naar de ambassade.
Het gaat om Abbas Mohammed Nur Musa, die dreigt geëxecuteerd te worden.

23 augustus Nigeria
19 leden van de Islamic Movement zijn gearresteerd en gewond geraakt. Ze hebben ernstige medische problemen, maar waar geen aandacht aan besteed wordt. Ze hebben geen toegang tot hun advocaten en familieleden. Er wordt om onmiddellijke vrijheid gevraagd en gevraagd om medische hulp en toegang tot familie en advocaten.
Er zijn brieven en e-mails gestuurd naar de inspector general van politie en naar de ambassade. 

23 augustus Equatoriaal Guinea
Brieven gestuurd naar minister van Justitie en naar de ambassade, ook een e-mail naar de ambassade.
Voor de situatie van mensenrechtenverdediger Joaquin Elo Ayeto. Hij zit in de gevangenis en heeft ernstige gezondheidsproblemen, waar niets aan gedaan wordt.
In mei jl. was onze schrijfactie ook voor hem.
Op 14 februari 2020 is in Equatoriaal-Guinea Joaquín Elo Ayeto vrijgelaten.

20 mei Guatemala
Brieven gestuurd naar Guatemala en de ambassade ivm de situatie van de Xinca people

20 mei Honduras
Brieven gestuurd naar Honduras en de ambassade ivm de situatie van Rosalina Dominguez, haar zonen en andere leden van de community of Rio Blanco

15 mei Benin
Actie voor Casimir Kpedjo. Hij is beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws. Er is gevraagd de beschuldigingen in te trekken en de vrije meningsuiting volledig te respecteren.
Er zijn brieven en e-mails gestuurd naar de president, de minister van justitie en naar de ambassade in België.

14 maart Equatoriaal Guinee
V
oor human right defender Joaquin Elo Ayeto, lid van de oppositiepartij, is 25 februari gearresteerd in zijn huis in Malabo. Niet bekend is waarom. Er wordt gevraagd om onvoorwaardelijke en onmiddelijke vrijlating. Is is vrees voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de minister van Justitie en de ambassade, en een e-mail naar de ambassade.
Op 14 februari 2020 is in Equatoriaal-Guinea Joaquín Elo Ayeto vrijgelaten.

2 maart Mexico
Verzoek tot onderzoek naar moord op milieuactivist Soberanes. 1 brief en email naar autoriteiten en kopie en mail naar ambassade en Attorney General.
Verzoek tot onderzoek naar tijdelijke verdwijning van twee inheemse mensenrechtenverdedigers. 1 brief en email naar autoriteiten en kopie en mail naar ambassade en gouverneur.

2 maart Guatemala
Verzoek om wetgeving die het werk van NGO’s zal beperken niet aan te nemen. 1 brief en email naar autoriteiten en kopie en mail naar ambassade.

28 februari  VS
Verzoek uit Brazilië afkomstige asielzoekster Valquiria vrij te laten, zodat zij na een jaar haar zoon kan zien. 2 brieven en 2 e-mails gestuurd en kopie en mail naar ambassade.
Verzoek om langgestrafte inheemse Amerikaan Peltier naar een gevangenis te verplaatsen in de buurt van zijn familie. 1 brief en mail naar autoriteiten en kopie en mail naar ambassade.

25 februari, Ivoorkust
Soro Tangboho alias Carton Noir, online activist, is 8 november 2018 in de stad Korthogo gearresteerd. Hij loopt gevaar gemarteld te worden en zijn er zorgen over zijn gezondheid. Er is gevraagd om onmiddellijke vrijlating. Er is een brief gestuurd naar de minister van justitie en mensenrechten.
Ook is een kopie-brief gestuurd naar de president. Naar de ambassade is een kopie-brief gestuurd alsmede een e-mail.

30 januari, Soedan
47 studenten uit Dafur zijn gearresteerd op 23 en 27 december 2018. 1 student is gedood.
Er is gevraagd om onmiddellijke vrijlating van de 47 studenten. Er is ook gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de dood van Salih Yagoub Omer. 
Er is een brief gestuurd naar de president van Soedan en een kopie brief naar de ambassade in den Haag. Ook is een e-mail naar de ambassade gestuurd.

30 januari, Zuid-Soedan
Actie voor Peter Biar Ajak. Hij is voorman van de Zuid-Soedanese Young Leaders Forum en is opgepakt door de NSS headquarters in Juba sinds 28 juli 2018.
Er is gevraagd om onmiddellijke vrijlating. Er is een brief gestuurd naar de president van Zuid-Soedan en een kopie brief naar de ambassade in Brussel.

17 januari, Soedan
Urgent action voor de politieke activist Mohamed Hassan Alim Sharif. Hij werd gedeporteerd vanuit Egypte op 9 oktober en is sinds die tijd opgesloten in Khartoum in Soedan. Er is gevraagd om onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Er zijn brieven gestuurd naar de president en de minister van Justitie. Copie brieven zijn gestuurd naar de minister van binnenlandse zaken en naar de ambassade. Ook is er een mail naar de ambassade gestuurd.

17 januari, Zuid-Afrika
Er is een brief gestuurd naar de regering van Zuid-Afrika in Pretoria en daarin is om besherming gevraagd voor Nonhle Mbuthuma.
Ze is één van de 8 vrouwen, waarvoor geschreven is tijdens de Write for Rights actie afgelopen december.
Ze staat nu op de dodenlijst en er is om bescherming gevraagd Ook is er een mail gestuurd naar de ambassade in Den Haag.

 

 

2018 

31 oktober USA, Tennessee
Stop executie van Edmund Zagorski. Hij werd  voor een dubbele moord veroordeeld na een proces waaraan voorafgaand hij wekenlang  eenzame opsluiting, met slechte behandeling moest ondergaan. Bovendien werd er tijdens zijn proces geen melding gemaakt van (trauma’s en hersenbeschadiging) verzachtende omstandigheden en werd bewijs dat er mogelijk andere daders waren achtergehouden door de aanklagers.
E-mail en brief naar autoriteiten en kopie naar de ambassadeur.     

30 oktober USA, Texas
Verzoek tot vrijlating van Valquiria, een vrouw uit Brazilië. Zij werd in maart bij de USA/Mexico grens door US officials opgepakt en met geweld gescheiden van haar 7 jarig zoontje Abel. Ze heeft in de USA asiel aangevraagd, omdat zij en haar zoontje in Brazilië met de dood werd bedreigd door drugscriminelen. Sindsdien wordt zij gevangen gehouden.
E-mails en brieven naar de autoriteiten, kopie naar de ambassadeur.

30 oktober Nigeria
In de Niger delta van Nigeria zijn grote gebieden ernstig vervuild, waardoor schoon drink-en badwater niet voorhanden zijn. De bewoners geven veel geld uit, soms éénderde van hun inkomen, aan schoon water.
Er zijn brieven gestuurd naar de gouverneur van River State en naar de Shell in Nigeria. Ook zijn er e-mails en copy brieven gestuurd naar de ambassade in Den Haag en de Federale Minister van omgeving. Er wordt gevraagd het probleem op een goede wijze op te lossen.

11 september Mauretanië
Birham Dah Abeid en Abdellahi el Housein Mesoud, 2 leden van de anti-slavernij organisatie, zijn gearresteerd op 7 en 9 augustus. Er zijn hen verschillende redenen  ten laste gelegd.
Er wordt gevraagd om toegang tot een advocaat en om een eerlijk proces.
Er zijn brieven en e-mails gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade.

11 september Sudan
Ahmed Al-Dai Bushara Joudah, journalist, werd gearresteerd zonder aanklacht vastgezet in het NISS detentiecentrum in Khartoum.
Hij mag zijn advocaat en familie niet spreken en er wordt gevreesd voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade. Ook is een e-mail naar de ambassade gestuurd.

30 augustus Nigeria
Samuel Ogundipe, journalist, is opgepakt en wordt bedreigd. 
Er zijn brieven en e-mails  gestuurd naar de procureur generaal, het hoofd van de politie en naar de ambassade in Den Haag.

25 augustus Oeganda
Op 14 augustus werd Robert Kyagulanyi (Bobi Wine) gearresteerd. Hij is gewond geraakt. Er wordt om onmiddelijke vrijlating gevraagd.
Er zijn brieven en e-mails  gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade in Brussel.
Robert Kyagulanyi is inmiddels vrijgelaten.

10 augustus Soedan
Actie voor activist Husham Ali Mohamed Ali. Hij werd gearresteerd op 29 mei. Er is om onmiddellijke vrijlating gevraagd.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade. Ook is een e-mail naar de ambassade gestuurd.

10 augustus Burundi
Mensenrechtenverdediger en gewetensgevangene Germain Rukuki. Hij werd op13 juli 2017 gearresteerd en is veroordeeld tot 32 jaar gevangenisstraf,
Er zijn brieven gestuurd naar de minister van Justitie, de Procureur Generaal en naar de ambassade in Den Haag. Verder zijn er e-mails verstuurd.

18 juli Verenigde Staten
De gouverneur van Ohio, John Kasich heeft de brieven beantwoord met de mededeling de doodstrafzaken altijd zeer nauwgezet te beoordelen.

3 juli Verenigde Staten
Verzoek aan de gouverneur van Ohio om een dreigende executie te stoppen en de doodstraf om tezetten in levenslang. Raymond Tibbetts is veroordeeld tot de doodstraf voor een moord gepleegd in 1997. Na berichten over een onvolledige verdediging heeft een jurylid aangegeven dat hij nu niet meer voor de doodstraf zou stemmen.
Er zijn e-mails en brieven gestuurd naar de autoriteiten en ambassades.

3 juli Colombia
Inheemse bevolkingsgroep is gevlucht na een gewapende aanval op hen. Verzoek om veiligheidsmaatregelen en toegang tot humanitaire hulp.
Er zijn e-mails en brieven gestuurd naar de autoriteiten en ambassades.

28 juni Colombia
Inheems volk, Yupka, wordt bedreigd met geweld, wordt hun huis uitgezet. Verzoek om deze bevolkingsgroep te beschermen en te respecteren.
Er zijn e-mails en brieven gestuurd naar de autoriteiten en ambassades.

27 juni Verenigde Staten
Actie ten behoeve van een uit El Salvador gevluchte asielzoeker. Alejandra is transgender, werd inTexas gevangengezet en krijgt slechte tot geen medische verzorging. Verzoek om vrijlating van Alejandra en goede medische verzorging voor alle transgenderasielzoekers.
Er zijn e-mails en brieven gestuurd naar de autoriteiten en ambassades.

27 juni Verenigde Staten
Verzoek aan gouverneur van Ohio tot omzetten van de doodstraf in levenslang voor Robert vanHook. Al 33 jaar in dodencel na het plegen van een moord in 1985. Zijn proces was erg kort en onvolledig. Verzachtende omstandigheden werden niet in het proces behandeld. Er zijn e-mails en brieven gestuurd naar de autoriteiten en ambassades.

1 mei Soedan
Matar Younis Ali Hussein, een 48 jarige godsdienstleraar, werd op 1 april gearresteerd  door de NIS in Centraal Darfur. 
Hij is overgebracht naar de gevangenis van Khartoum. Er is gevraagd om onmiddellijke vrijlating. 
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade. Ook is een e-mail naar de ambassade gestuurd.

29 maart  Ethiopië
Minstens 22 leden van de Oromo Community zijn gedood of gewond bij militaire acties. 
Gevraagd is het geweld te stoppen en een onafhankelijk onderzoek in te stellen
Er zijn brieven gestuurd naar de minister van Defensie en naar de Procureur Generaal. Ook is er een brief gestuurd naar de ambassade in België.

29 maart  Ethiopië
SeyoumTeshome en Taye Dendea zijn beiden gearresteerd omdat ze zich kritisch uitlieten gedurende de noodtoestand. 17 april: beiden vrijgelaten zonder aanklacht
Er is om onmiddellijke vrijlating gevraagd.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade in België.

25 februari Soedan
140 mensenrechtenactivisten, studenten en leden van oppositiepartijen zijn gearresteerd na protesten over de voedsel- en medicijnensituatie.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten en een brief en email naar de ambassade van Soedan.

25 februari  Zuid-Soedan
Vervolgactie 5 juli  2017
Actie voor Dong Samuel Luak, een prominente Zuid-Sudanese advocaat en mensenrechtenactivist en voor Aggrey Idri, lid van de SPLM-IO.
Beiden worden vermist in Kenia. Er wordt gevreesd voor marteling en slechte behandeling.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten van Zuid-Sudan en een brief naar de president van Kenia.
Verder is er een een email gestuurd naar de ambassade van Zuid-Sudan in België.

5 februari Gabon
Bertrand Zibu Abeghe was lid van de oppositiiepartij. Hij is mishandeld in de gevangenis.
Er is een brief gestuurd naar de minister van justitie van Gabon. Ook is er een copie-brief en een e-mail gestuurd naar de ambassade in Brussel.

5 februari Nigeria
De Nigeriaanse Raymond Gold vroeg een olie-en gasbedrijf onderzoek te doen naar de gevolgen van een olieraffinaderij voor het milieu.
Hij werd aangeklaagd en kan 3 jaar cel krijgen.
Er is een brief gestuurd naar de procureur generaal van Lagos in Nigeria. Ook is er een brief en een e-mail gestuurd naar de ambassade in Den Haag.

25 januari Soedan 18 januari 2018 onvoorwaardelijk vrijgelaten
Radwan Daoud loopt gevaar om gemarteld te worden in de gevangenis. Hij werd 6 december 2017 gearresteerd. Hij is lid van de oppositiepartij SCP.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten van Soedan en naar de ambassade. Naar de ambassade is ook een mail gestuurd.

22 januari Equatoriaal Guinee (vervolgactie van 22 oktober 2017) 9 maart vrijgelaten
De 39-jarige cartoonist en activist Ramón Esono Ebalé is gearresteerd in Malabo op 16 september terwijl hij een restaurant verliet.
Er zijn brieven gestuurd naar de president, de directeur van de gevangenis en naar de ambassade.
Ook is er een email naar de ambassade gestuurd.

15 januari Kenia
De Sengwer Indigenous community wordt verdreven uit hun gebied.
Er zijn brieven gestuurd naar de Kenya Forest Service en het Ministry of Environment and Natural Resources. Kopieën zijn gestuurd naar de Ambassador of the European Union Delegation to Kenya H.E. Ambassador Stefano Dejak en naar de ambassade van Kenia in Den Haag. Naar alle 4 adressen zijn ook emails gestuurd.

2017

13 november USA Ohio
Executie van 69-jarige in Ohio (Executie uitgesteld tot juni 2019, men was nu niet in staat een goede ader te vinden voor de fatale injectie!!!!
Brieven per mail verstuurd naar autoriteiten en de ambassade in Den Haag.

12 november USA Nevada
Eerste executie in 11 jaar (14 november), deze is voorlopig opgeschort, maar actie blijft opnieuw nodig.

03 november USA California
4 Zuid Amerikaanse vaders na aanvraag asiel gedwongen gescheiden van hun kinderen (tussen de 1 en 12 jaar oud).
Brieven en mails zijn gestuurd naar de betreffende instanties en naar de ambassade.

01 november  Ethiopië
Bekele Gerba is vooraanstaand lid van een oppositiepartij. Hij komt op voor de rechten van de Oromo, de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië. Gerba werd in december 2015 opgepakt vanwege zijn kritiek op de nalatigheid van de overheid om de situatie van de Oroma te verbeteren. Hij is in afwachting van zijn proces.
Er is een brief gestuurd naar de openbaar aanklager en naar de ambassade. Ook is een email gestuurd naar de ambassade van Ethiopië. 

01 november  Zuid-Soedan
Actie voor James Gatdet, die onwettelijk is vervoerd van Kenia naar Zuid-Soedan. Hij zit gevangen, Amnesty maakt zich zorgen over zijn omstandigheden.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten van Zuid-Sudan en naar de ambassade. Naar de ambassade is ook een mail gestuurd.

26 oktober  Zuid-Soedan
Vervolgactie 5 juli voor vrijlating van 5 gevangenen die nog vast zitten.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten van Zuid-Sudan en naar de ambassade. Naar de ambassade is ook een mail gestuurd.

26 oktober Tanzania
13 gezondheids-en mensenrechtenactivisten, waaronder 2 Zuid-Afrikaanse en één Oegandese, zijn opgepakt door de Tanzaniaanse authoriteiten. Ze zijn gearresteerd tijdens een vergadering. Ze worden beschuldigd van het promoten van homosexualiteit. 
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten, een brief naar de ambassade en emails naar de ambassade en de mensenrechtencommissie.

22 oktober Equatoriaal Guinee
De 39-jarige cartoonist en activist Ramón Esono Ebalé is gearresteerd in Malabo op 16 september terwijl hij een restaurant verliet.
Er zijn brieven gestuurd naar de president, de directeur van de gevangenis en naar de ambassade.
Ook is er een email naar de ambassade gestuurd.

20 oktober Soedan
Nabil Mohamed El-Niwari, Soedanees poliltieke activist en lid van de oppositiepartij is gearrsteerd op 5 september.
Hij verblijft in de Kober Prison in Khartoum en heeft geen toegang tot zijn advocaat.
Er wordt gevreesd voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten van Sudan en naar de ambassade. Naar de ambassade is ook een mail gestuurd.

5 juli  Somalië
Muhamed Yasin Abdi and Daud Saied Sahal zijn na een oneerlijk proces veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. 
Er wordt om een eerlijk proces gevraagd.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten van Somalië (Puntland)
Verder is er een email gestuurd naar de ambassade van Somalië in Brussel.

5 juli  Zuid-Soedan
Vervolg op actie 20 januari
Actie voor Dong Samuel Luak, een prominente Zuid-Sudanese advocaat en mensenrechtenactivist en voor Aggrey Idri, lid van de SPLM-IO.
Beiden worden vermist. Er wordt gevreesd voor marteling en slechte behandeling.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten van Zuid-Sudan en een brief naar de Inspector General van Kenia.
Verder is er een brief en een email gestuurd naar de ambassade van Zuid-Sudan in België.

5 juli  Zuid-Soedan
Actie voor 23 gedetineerden in de NSS prison. Inmiddels zijn 2 mensen in de gevangenis overleden.
Er wordt gevreesd voor marteling en slechte behandeling.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten en een brief en een email naar de ambassade.
Op 10 augustus zijn 15 gevangenen vrijgelaten.

22 juni Saoedi Arabië
Vervolgactie 25 januari en 21 maart.   Mohammed Seed vrijgelaten 1 oktober 2017,
Elwaheed Imam Hassan Taha vrijgelaten op 22 augustus 2017

Opnieuw actie voor Elgassim Mohamed Seed Ahmed en Elwaleed Imam Hassan Taha. 
Er wordt gevreesd voor marteling. 
Er zijn brieven gestuurd naar de koning, de minister van binnenlandse zaken en de mensenrechtencommissie en een brief en een email naar de ambassade.

22 juni Sudan
Er is opnieuw actie gevoerd voor Dr.Mudawi Ibrahim Adam. (zie 20 februari)
Vrijgelaten 29-08-2017
Verder is actie gevoered voor Hafiz Edris Eldoma.
Er zijn brieven gestuurd naar de authoriteiten en een brief en een email naar de ambassade.

16 mei  Togo
Actie voor Salomée T.Abalodo. Ze is gearresteerd. Ze is boer en community leader.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten,
(Inmiddels is ze vrijgelaten)

11 mei  Sudan
Dr. Mohamed Yasin Abdalla, de voorzitter van de Central Committee of Sudanese Doctors (CCSD), werd op 22 april gearresteerd in Khartoum en wordt zonder aanklacht vastgehouden. Voor marteling wordt gevreesd.  
Er zijn 3 brieven gestuurd naar de authoriteiten en een brief en een email naar de ambassade.

11 mei Somalië (Puntland)
Zonder goede rechtsgang zijn 5 kinderen geëxecuteerd en 2 andere lopen hetzelfde risico.
Er zijn 3 brieven en 2 emails gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade is een brief en een email gestuurd.

25 april Oeganda
Dr.Stella Nyanzi, (Inmiddels vrijgelaten)  lector aan de universiteit, werd gearresteerd vanwege kritiek op de president.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de politie, verder een brief en een email naar de ambassade

25 april Sudan
Amin Saad, Mohammed Hassan El Bushi Motaz Al Ajail, (inmiddels vrijgelaten) leden van oppositie partijen zijn gearresteerd op 10 februari in Khartoum. 
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten, een brief en een email naar de ambassade

11 april  Nigeria
Op 26 maart werden 4000 inwoners uit hun huizen verdreven in de staat Lagos, met veel geweld, er vielen meerdere gewonden. 
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten, een brief en een email naar de ambassade en een kopie brief naar de mensentechtencommissie.

21 maart Saoedi Arabië vervolgactie van 25 januari
Actie voor 2 Soedanezen, die zijn gearresteerd in Saoedi Arabië. Volgens Amnesty gaat het om gewetensgevangenen. 
Er wordt gevreesd voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten  en de ambassade van Saoedi Arabië. Ook is er een brief  gestuurd naar de Human Right Commission in Saoedi Arabië.

8 maart Saoedi Arabië
(voorbeeldbrieven gebruikt) De actie was voor de Sudanise activist Alaa Aldin Daffalla al Difana. Hij is gearresteerd op 26 december 2016. 
De brieven zijn naar de autoriteiten gestuurd en de mensenrechtencommissie. Ook is er een brief gestuurd naar de ambassade in Den Haag.

20 februari, Kenia
De Zuid-Soedanesche advocaat Dong Samuel Luak wordt sinds 23 januari vermist samen met Aggrey Idri, lid van de SPLM-IO (oppositie)
Ze zijn opgepakt door de Keniase politie en gevreesd wordt voor uitzetting.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade  in Den Haag, ook is er een mail naar de ambassade gestuurd.

20 februari  Soedan (vrijgelaten 29 augustus 2017)
Actie voor Dr Mudawi Ibrahim Adam, 58 jaar, een prominent Soedanese mensenrechtenverdediger. Hij is sinds 21 januari in hongerstaking. Hij is gearresteerd door de NISS en verblijft sinds 7 december in de Kober gevangenis in Khartoum.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade  in Den Haag, ook is er een mail naar de ambassade gestuurd.

20 februari  Soedan
Actie voor 3 gevangenen, 1 persoon is inmiddels vrijgesproken.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade  in Den Haag, ook is er een mail naar de ambassade gestuurd.

25 januari  Zuid-Soedan
Actie voor Elias Waya Nyipouc, voormalig gouverneur van Wau state die is gearresteerd. Er wordt gevreesd voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten  en de ambassade van Zuid- Soedam, ook is een mail gestuurd naar de ambassade. 

25 januari Saoedi Arabië
Actie voor 2 Soedanezen, die zijn gearresteerd in Saoedi Arabië. Volgens Amnesty gaat het om gewetensgevangenen. 
Er wordt gevreesd voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten  en de ambassade van Saoedi Arabië. Ook is er een brief  gestuurd naar de Human Right Commission in Saoedi Arabië.

25 januari  Zuid-Soedan
Vervolgactie voor 32 gevangenen, die worden vastgehouden  in de NSS gevangenis. Er wordt gevreesd voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade  in Brussel, ook is er een mail naar de ambassade gestuurd.

10 januari    Zuid-Soedan
Actie voor 2 vermiste medewerkers van de VN-missie in Zuid-Soedan.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en een brief en email naar de ambassade.     

10 januari    Democratische Republiek Congo
Er is actie gevoerd voor 20 in Goma gearresteerde activisten (d.m.v. voorbeeldbrieven) , die protesteren tegen het langer aanblijven van de president.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade.

 

2016

 

20 december Gambia
De politicus Mamadou Sajo Jallow, voormailig minister van buitenlandse zaken, is opgepakt.
Er zijn brieven geschreven naar de minister van justitie en tevens Procureur Generaal en naar de directeur van de Inlichtingendienst, en naar de ambassade in Den Haag. Naar al deze adressen is ook een email gestuurd.

19 december Sudan
15 leden van de oppositiepartij SCoP zijn opgepakt.  Er wordt gevreesd voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade  in Den Haag, ook is er een mail naar de ambassade gestuurd.

21 november Congo
Actie voor oppositieleider die veroordeeld is tot 2 jaar gevangenis
Er zijn brieven gestuurd naar: de president; minister van justitie, brief naar de ambassade. Ook zijn er mails gestuurd naar de minister van justitie en de ambassade in België.


16 november Soedan

Actie gevoerd voor 10 artsen die gearresteerd zijn.  Ze hadden aangekondigd te zullen gaan staken. Ze wilden verbetering van de gezondheidszorg.  Het is onbekend waar ze verblijven. Ze lopen het risico gemarteld te worden.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en een brief en een email naar de ambassade.

16 november  Ethiopië
Actie gevoerd voor Zone 9 blogger Befequdu Hailu, gearresteerd vanwege openlijke kritiek op de regering.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten, de mensenrechtencommissie van Ethiopië en de ambassade.

26 oktober Togo
Actie gevoerd voor 2 gewetensgevangenen en 7 andere gevangenen.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade.  Op 31 oktober is er antwoord gekomen van de ambassade in België.

 
20 oktober Somaliland
Actie gevoerd voor vrouwen die vastzitten en sexueel zijn aangevallen in de gevangenis.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade.
(deze brieven zijn teruggekomen, deze waren niet bestelbaar. Alleen kan nog mail gestuurd worden naar de minister van justitie. Dit is 19 december gebeurd.)

20 oktober  Ethiopië
Voor oppositieleiders die zijn opgepakt en een slechte behandeling riskeren.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade.

9 oktober   Zuid-Sudan
Actie gevoerd voor Elias Waya Nyipuoch, vroegere gouverneur van Wau state. Hij is opgepakt op 26 juni.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade.

6 oktober Nigeria
Ten minste duizend gezinnen dreigen op straat te komen te staan omdat de overheid van plan is hun huizen te slopen.
Er is een brief gestuurd naar de gouverneur van Kaduna State.

6 oktober Mauretanië
Voor 13 mensen van de Anti-slavery organization Initiative, die gevangen zitten. (in communicado)
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten in Mauretanië en een brief en een email naar de ambassade.

4 oktober Djibouti
Actie voor asielzoekers uit Ethiopië die gevlucht zijn naar Djibouti.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade en naar de UNHCR country representitive.

4 oktober Nigeria
Er is geschreven voor Sunday Chucks Obasi, die in augustus is opgepakt.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade.

25 juli   Zuid-Sudan
Voor 30 mensen die gevangen zitten bij de NSS headquarters in Jebel.
Er zijn brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade.

25 juli   Sudan
Voor Yousef Abdallah Abker, gearresteerd in Darfur op 14 juli zonder aanklacht.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en een brief en een email naar de ambassade.

22 juli   Mauretanië
Voor 9 mensen van de Anti-slavery organization Initiative, die gevangen zitten. (in communicado)
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten in Mauretanië en een brief en een email naar de ambassade.
Er is n.a.v. deze actie een antwoord ontvangen van de ambassade van Mauretanië.

22 juli   Zuid-Sudan
Voor Alfred Taban, een prominent journalist van de Daily English Newspaper, die gevangen is genomen. Er wordt gevreesd voor marteling.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade van Zuid-Sudan in België.

15 juli  Democratische Republiek Congo
2 brieven verstuurd n.a.v. de moord op de mensenrechtenactivist Floribert Chebeya.

28 juni   Sudan
Voor 8 mensenrechtenactivisten die vast zitten. Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade in Den Haag.

16 mei     Zuid-Sudan
Vervolg bliksemactie voor 33 mensen die nog steeds gevangen zitten.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade van Zuid-Sudan in België.

16 mei Sudan
bliksemactie voor acht gearresteerde studenten. Het is niet bekend waar ze verblijven.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade van Sudan in Den Haag.

16 mei Sudan
bliksemactie voor 6 mensen die meededen aan een protestactie en zonder aanklacht vast worden gehouden.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en de ambassade van Sudan.

05 mei Togo
bliksemactie voor 2 gewetensgevangenen en 7 gevangenen.
Er zijn brieven en mails gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade.

25 april    Sudan
bliksemactie voor 5 studenten, die zonder tenlastelegging zijn opgepakt. 
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade van Sudan in Den Haag.

25 april     Zuid-Sudan
bliksemactie voor professor Leonzio Angole Onek, gearresteerd op 7 december 2015.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade van Zuid-Sudan in België.

25 april     Zuid-Sudan
bliksemactie Joseph Bangasi Bakosoro, voormalig gouverneur van Western Equatoria State in Zuid-Sudan. (vervolg 3 maart)
Wederom brieven gestuurd naar naar de autoriteiten en naar de ambassade van Zuid-Sudan in België. 

25 april    Somalië
bliksemactie voor Saado Jaamac Aadan, die opgesloten is in Hargeisa in Somaliland.
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten en een brief naar de ambassade in België.

23 maart    Sudan
bliksemactie  voor tien activisten, die aangevallen zijn door de nationale veiligheidsdienst. (NISS)
Er zijn brieven gestuurd naar de autoriteiten in Sudan en een kopie naar de ambassade in Den Haag.

03 maart     Zuid-Sudan
bliksemactie Joseph Bangasi Bakosoro, voormalig gouverneur van Western Equatoria State in Zuid-Sudan. 
Joseph Bangasi Bakosoro zit gevangen, er wordt gevreesd dat hij gemarteld wordt. 
Er zijn  brieven en emails gestuurd naar de autoriteiten en naar de ambassade van Zuid-Sudan.

22 februari  Zuid-Sudan
bliksemactie Joseph Afandi, een journalist uit Zuid-Sudan.  
Er is 1 email verstuurd, de brieven zijn geschreven maar niet gepost, omdat Joseph inmiddels was vrijgelaten. 

18 januari   Ethiopië (Oromo Region)
bliksemactie voor demonstranten die gevangen genomen zijn tijdens vreedzame protesten. Ze lopen risico op marteling.
Er zijn emails en brieven verstuurd naar de authoriteiten en naar de ambassade van Ethiopië.

18 januari   Guinée
bliksemactie voor vakbondsmensen.
Er zijn emails en brieven verstuurd naar de authoriteiten en naar de ambassade van Guinée.