Zevenaar

 

gaza 3

 

27 februari 2024

Israël negeert genocide-uitspraak Internationaal Gerechtshof

 

De Israëlische autoriteiten hebben nagelaten ervoor te zorgen dat er voldoende levensreddende goederen en diensten zijn voor de bevolking van Gaza. Die loopt gevaar op genocide en staat op de rand van een hongersnood, door de onophoudelijke Israëlische bombardementen en de verscherping van de al 16 jaar durende illegale blokkade. De Israëlische autoriteiten hebben ook nagelaten de beperkingen op de binnenkomst van levensreddende goederen op te heffen, extra toegangspunten voor hulp en grensovergangen te openen, en een effectief systeem op te zetten om hulpverleners te beschermen tegen aanvallen.

‘Als bezettingsmacht heeft Israël volgens het internationaal recht een duidelijke verplichting om ervoor te zorgen dat in de basisbehoeften van de bevolking van Gaza wordt voorzien,’ zegt Heba Morayef van Amnesty International. ‘Door de omvang en de ernst van de humanitaire ramp die wordt veroorzaakt door Israëls onophoudelijke bombardementen lopen meer dan twee miljoen Palestijnen in Gaza het risico op onherstelbare schade.’

 

Israël blijft de invoer van essentiële goederen naar Gaza strikt beperken. Alle invoer naar Gaza moet vooraf worden goedgekeurd. Ook in februari maakten hulpverleners melding van frequente, onvoorspelbare en “willekeurige” afwijzingen en beperkingen. Israëlische overheidsfunctionarissen geven humanitaire organisaties herhaaldelijk de schuld van gebreken in de hulpverlening, door te beweren dat hulporganisaties niet in staat zijn om meer hulp te sturen en te distribueren, of dat er in Gaza wordt geplunderd.

Maar hulpverleners beschreven een aantal methoden waarop Israëlische autoriteiten hun werk belemmeren. Ze gaven een lijst van basisstappen die Israël heeft nagelaten te nemen om de hulpverlening te vergemakkelijken: het toelaten van voldoende en essentiële hulpgoederen wordt regelmatig geweigerd, het eerder openen van controleposten eveneens. Daarnaast garanderen de Israëlische autoriteiten de veiligheid van hulpkonvooien, hulpverleners en steunpunten voor hulp niet. In plaats daarvan liggen die steeds opnieuw onder vuur.

 

Lees hier het hele artikel