Zevenaar

 

15 februari 2024

Gaza: Israël pleegt straffeloos onwettige aanvallen op zogenaamd veilig Rafah


Amnesty International heeft nieuw bewijs verzameld voor dodelijke, onwettige aanvallen in de bezette Gazastrook. Hieruit blijkt dat Israëlische strijdkrachten doorgaan met het schenden van het internationaal humanitair recht, waarbij ze straffeloos hele families uitroeien.

 

gaza 3

 

De aanvallen werden gepleegd in een tijd dat dit zogenaamd het ‘veiligste’ gebied van de Gazastrook was.  Dat zou het ook nu moeten zijn, maar Israëlische troepen maken zich er momenteel op voor een grondoperatie. Een dergelijke operatie zal waarschijnlijk verwoestende gevolgen hebben voor meer dan een miljoen mensen, die door opeenvolgende golven van massale ontheemding opeengepakt zitten in een gebied van 63 km².

Amnesty deed onderzoek naar vier Israëlische aanvallen op Rafah in het uiterste Zuiden van de Gazastrook. Bij de onderzochte aanvallen in december en januari kwamen ten minste 95 burgers om het leven, onder wie 42 kinderen.  Bij alle vier de aanvallen vond de organisatie geen enkele aanwijzing dat de getroffen woongebouwen als legitieme militaire doelen konden worden beschouwd, of dat mensen in de gebouwen militaire doelen waren. Hierdoor gaat het zeer waarschijnlijk om directe aanvallen op burgers en burgerobjecten, die als oorlogsmisdaden moeten worden onderzocht.

Oorlogsmisdaden

Zelfs als het Israëlische leger de intentie had gehad om legitieme militaire doelen in de omgeving als doelwit te nemen, maken deze aanvallen geen onderscheid tussen militaire doelen en burgerobjecten en daarom zijn willekeurig. Willekeurige aanvallen die burgers doden en verwonden zijn oorlogsmisdaden. Het door Amnesty International verzamelde bewijs toont ook aan dat het Israëlische leger voorafgaand aan de aanvallen geen effectieve of überhaupt enige waarschuwing heeft gegeven aan bewoners van de getroffen locaties.

‘Deze aanvallen passen in een patroon waarbij Israëlische strijdkrachten het internationaal recht schaamteloos aan hun laars lappen’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘De aanvallen weerspreken ook de beweringen van de Israëlische autoriteiten dat hun strijdkrachten verhoogde voorzorgsmaatregelen nemen om de schade voor burgers tot een minimum te beperken.

 

Lees het hele artikel