Zevenaar

18 juni 2024
Kirgizië

 Goed nieuws Kirgizië: Rita Karasartova en anderen vrijgesproken

Rita Kirgizië

Rita Karasartova en ten minste 22 andere vreedzame demonstranten en critici die werden aangeklaagd in de zogenaamde ‘Kempir-Abad’-zaak zijn vrijgesproken. Op 10 juni eisten de aanklagers nog 20 jaar gevangenisstraf tegen de groep. Ze werden onder meer aangeklaagd voor het ‘plannen van massale opstanden’.

Rita Karasartova uit Kirgizië werd beschuldigd van een poging tot ‘gewelddadige omverwerping van de regering’. Uit zorgen over de toegang tot drinkwater, verzette Rita en de anderen zich vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt. Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. En werd daarna onder huisarrest geplaatst. In 2023 voerde Amnesty International wereldwijd actie voor haar tijdens Write for Rights en schreven duizenden mensen brieven voor haar. Ze liet later weten veel steun gehad te hebben aan al deze brieven.

‘We hadden dit totaal niet verwacht. We huilden van verbazing’, zei Rita Karasartova in een reactie op de vrijspraak tegen Amnesty International.
Politiek gemotiveerde aanklachten

‘Deze vrijspraak is een belangrijke overwinning voor gerechtigheid en mensenrechten’, zegt Marie Struthers van Amnesty International.

‘De aanklachten tegen de mensen in deze zaak waren politiek gemotiveerd en ze zijn maandenlang onmenselijk behandeld en vastgezet. Zo hadden ze bijvoorbeeld geen toegang tot adequate medische hulp voor gezondheidsklachten. Deze mensen hadden nooit aangeklaagd mogen worden voor het vreedzaam uiten van hun mensenrechten.’

Amnesty International bedankt iedereen die voor Rita Karasartova in actie kwam!

Tijdens de Write for Rights schrijfactie 2023 werd voor haar geschreven, ook in Zevenaar!!