Zevenaar

Westelijke Jordaanoever 5 januari 2024

Jordaanoever 1.jpg

 

Palestijnen Westelijke Jordaanoever doelwit golf van dodelijk geweld

 

Met de ogen van de wereld gericht op Gaza, ontketenden de Israëlische strijdkrachten in de afgelopen 4 maanden een golf van geweld tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Amnesty International onderzocht onwettig dodelijk geweld, onder andere tijdens protesten en gericht op hulpverleners. Er vielen niet eerder zoveel dodelijke slachtoffers in deze regio als in 2023.

15-jarige Taha Mahamid doodgeschoten

Onder de doden was de 15-jarige Taha Mahamid. Israëlische troepen schoten hem voor zijn huis dood. Volgens getuigenverklaringen en video’s die Amnesty International heeft bekeken was Taha ongewapend en vormde hij geen bedreiging voor de soldaten. Op een video die één van zijn zussen maakte en door Amnesty International’s Crisis Evidence Lab is geverifieerd, is te zien hoe Taha over straat loopt en kijkt of er soldaten zijn. Zijn zus Fatima vertelt aan Amnesty International:

‘Ze gaven hem geen kans. In een oogwenk werd mijn broer geëlimineerd. Zonder enige genade vuurden ze drie kogels op hem af. De eerste kogel trof hem in zijn been. De tweede in zijn maag. Een derde kwam in zijn oog. Er ging geen enkele confrontatie aan vooraf.’

Op een geverifieerde video is te zien hoe Taha’s vader Ibrahim naast zijn zoon op de grond ligt. Toen hij Taha wilde helpen werd ook hij door Israëlische soldaten neergeschoten. Hij was ongewapend. Ibrahim werd met ernstige inwendige verwondingen naar de intensive care gebracht.

Lees hier het hele artikel