5 maart 2016  Bloemenactie voor Russische vrouwen op 5 maart bij GroenRijk Zevenaar

In het kader van de internationale vrouwendag op 8 maart, organiseerde de Zevenaarse werkgroep van Amnesty International, in samenwerking met Tuincentrum Groenrijk, op zaterdag 5 maart een bijzondere actie voor de Russische vrouwenorgansiatie ‘Vrouwen van de Don’.

bloemenactie 1

De ‘Vrouwen van de Don’

De ‘Vrouwen van de Don’ zet zich in voor de rechten van vrouwen, en ook voor kinderrechten en de rechten van dienstplichtigen. Door de Russische autoriteiten wordt hen het werken echter vrijwel onmogelijk gemaakt. Amnesty International wil de vrouwen met deze actie laten weten dat zij gezien en gewaardeerd worden. Omdat Internationale Vrouwendag op 8 maart in Rusland een echt bloemenfeest is, staat de actie in het teken van bloemen.

Op de stand waren verschillende soorten bloemenkaarten aanwezig. Mensen konden de kaartjes ondertekenen, zelf schrijven of zelfs zelf maken. Ook kon men een keuze maken uit verschillende soorten bloemenzaadjes.

 

Waarom bloemenzaadjes?

De vrouwen van de Don hebben het zwaar en we willen ze daarom graag een leuk cadeautje geven. Cadeautjes sturen naar Rusland is lastig: pakjes worden vaak opengemaakt, de inhoud verdwijnt soms spoorloos. Maar onopvallende en platte enveloppen komen meestal wel aan. Bloem- (of groente-) zaden zijn licht en de vrouwen hebben laten weten dat ze hier heel blij mee zullen zijn. Ze kunnen hiermee hun eigen omgeving opfleuren, ze kunnen ze ook uitdelen bij hun eigen activiteiten om op een positieve manier aandacht te vragenvoor hun werk.