Zevenaar

Zaterdag 17 juni  Vluchtelingenmiddag

Op zaterdag 17 juni is door de Amnestygroep Zevenaar een Vluchtelingenmoiddag georganiseerd.
3 sprekers gaven uitleg over een aantal onderwerpen. Hieronder een kort verslag.

Marian van de Weert van Vluchtelingenwerk Nederland.

logo vluchtelingenwerk

 Marian werkt op het IND kantoor in Zevenaar. Hier worden door de IND de eerste gehoren afgenomen en wordt binnen 8 dagen bekeken of er al dan niet een toewijzing volgt. Dat lukt vaak niet, waarna een verlengde procedure volgt. 
Het is de taak van Vluchtelingenwerk om ondersteuning te bieden tijdens de verhoren en een bijdrage te leveren aan een zorgvuldige procedure.
Marian legt verder uit waarom er geen GvL (Gemeenschappelijke Vreemdelingen Locatie) komt in Zevenaar. Het besluit is genomen door de zogenaamde Kleine Keten (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V)). Onder andere door de dalende instroom aan asielzoekers heroriënteert de Kleine Keten zich op mogelijke GVL locaties in Nederland. Zevenaar is daarbij mede vanwege financiële aspecten afgevallen

 
Sinds 2 jaar heeft Zevenaar een taakstelling voor huisvesting van 32 personen op jaarbasis. 
Vluchtelingenwerk werkt samen met Caleidos. Geprobeerd wordt stages te regelen, na te gaan of diploma's geldig zijn in Nederland, etc. Hoe snel ingeburgerd wordt hangt erg van de persoon af, soms al binnen 6 maanden. 
Vluchtelingen worden vooral in de regio opgemomen (ca. 85%), meestal onder zeer slechte omstandigheden. De vluchtelingen komen uit tal van landen, zoals Afghanistan, Iran, Ertitrea, Syrië, Soedan. Hoe ze ook worden tegengehouden, ze vinden altijd een weg. 
De vraag wordt gesteld, of ook extremisten meereizen. Dat blijkt niet gauw het geval, waarom moeilijke asielprocedure's? Ze verblijven vaak al langere tijd in Europa. Extremisme ontstaat vaak waar een groep zich gediscrimineerd voelt.  Vluchtelingenwerk Zevenaar kan haar werk momenteel aan, gelukkig zijn er altijd veel vijwilligers.

 

 Ilse van Kuilenburg en Wiebe van de Rijt

cropped logo essai 06 vert filigraneIlse van Kuilenburg is advocaat en heeft drie weken lang Lesbos bezocht evenals Wiebe van de Rijt, die als student een scriptie heeft gemaakt over het vluchtelingenprobleem op Lesbos.
Beiden geven een indrukwekkend en aangrijpend beeld over de mensonwaardige situatie, waarin vluchtelingen verkeren op Lesbos. Ze zijn daar geweest om te helpen namens de European Lawyers in Lesvos. Geprobeerd wordt waar het kan juridische steun te geven, wat heel moeilijk is. Op Lesbos wonen 8000 mensen en er komen elke nacht vaak 2000 vluchtelingen bij.
Ilse en Wiebe hebben gewerkt in kamp Moria, één van de 'betere' kampen. De procedure's zijn onmenselijk. De vluchtelingen worden aan hun lot overgelaten, blijven heel lang in het ongewisse wat er gaat gebeuren en worden alsmaar aan het lijntje gehouden. In het kamp Moria zitten 5000 mensen vast in slechte omstandigheden en er is geen rechtshulp. De enige rechtshulp is van een team vrijwillige advocaten. 

Als de vluchtelingen binnen komen, zitten ze eerst 25 dagen vast, de zg. 'voorregistratie'  Ze hebben geen idee waarom, hoe lang. Sommigen zitten ook wel een half jaar vast zonder ook maar wat informatie.  In Moria wonen de vluchtelingen ook in contaiuners, geen electriciteit, geen verwarming 's-winters. Er zijn dan book mensen doodgevroren in de winter. 
's-Nachts is er veel geweld, de spanningen lopen dan op en verschillende groepen gaan elkaar te lijf of mensen worden zelf 'gek' vanwege hun situatie. De politie doet niets, ze voeren alleen de gewonden af.  Zo wordt alsmaar gewacht op niks in een overbevolkt kamp dat zeer smerig is.  Na soms uren wachten in de brandende zon worden mensen soms weer weggestuurd met een afspraak een paar maand later. Waarom? Ze hebben geen idee.

Dit verhaal is schokkend en geeft weer in welke onmenselijke situatie de vluchtelingen op Lesbos verkeren. Beelden van het kamp versterken nog eens het beeld.

 

ds. Leen den Besten: 'vluchtelingen buiten de deur houden of juist niet' 

Leen den Besten houdt een boeiende lezing over de ethishe en morele vragen van het vluchtelingenvraagstuk. Daarmee wordt het belang onderstreept als mens elkaar in de ogen kijken en naar elkaar omzien. Compassie.

 

Al met al was het een boeiende middag die rond 16 uur werd afgesloten.

zie ook:

http://www.europeanlawyersinlesvos.eu/