Zevenaar

 

10 december 2017 Amnestydienst Ontmoetingskerk Zevenaar

Thema: een onderdak voor iedereen

Centraal in de dienst stond de situatie van Ni Yulan

Op 10 december werd in de Ontmoetingskerk in Zevenaar een oecumenische Amnestydienst gehouden.
Centraal in de dienst stond de situatie van Ni Yulan uit China.

Al jarenlang komt Ni Yulan op voor mensen die gedwongen worden hun huis te verlaten. Zij voert vreedzaam actie maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen. In 2002 werd ze opgepakt toen ze de sloop van een huis filmde. Door dagenlange martelingen brak zij haar voeten en knieschijven, waardoor ze nu in een rolstoel zit. Toen ze genoegdoening vroeg, werd ze gearresteerd en tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook verloor ze haar licentie om als advocaat te werken. Na haar vrijlating zette Ni Yulan haar werk voor het groeiend aantal slachtoffers van gedwongen huisuitzetting voort. Daarop werd ze nog twee keer gevangengezet voor in totaal vierenhalf jaar. In de tussentijd werd ze voortdurend lastiggevallen, kreeg ze een reisverbod opgelegd en werd ze ten minste zeven keer uit haar huis gezet. De laatste keer in april 2017. Zo gaan de Chinese autoriteiten om met verdedigers van de mensenrechten.

Ni Yulan heeft in 2011 de mensenrechten tulp toegekend gekregen door het ministerie van buitenlandse zaken. De Nederlandse regering reikt deze prijs uit aan een persoon die uitzonderlijke moed heeft getoond bij het beschermen en bevorderen van de mensenrechten in zijn of haar land.


Terwijl het buiten sneeuwde, werden van 11.30 - 11.40 uur de klokken van de Ontmoetingskerk en van de Andreaskerk geluid ter gelegenheid van de Dag van de Rechten van de Mens.

Na afloop van de dienst werden er brieven geschreven voor Ni Yulan. Ook konden er petities worden getekend. 

 

{gallery}imagegallery/20171210amnestydienst{/gallery}