Zevenaar

Nasrin Sotoudeh (Iran)

Iraanse vrouwenrechtenactiviste recent veroordeeld tot 38 jaar cel

nasrin

In 2012 heeft o.a. de Amnestygroep Zevenaar actie gevoerd voor Nasrin, ook is in 2012 een kerkdienst aan haar gewijd. In september 2013 werd ze vrijgelaten.

Nasrin stuurde vanuit Iran de volgende brief
"Lieve vrienden en collega's van Amnesty International. Hulde aan jullie eerlijkheid, jullie hoop en jullie volharding.
Met trots noem ik mij jullie collega, omdat we allemaal mensenrechtenactivisten zijn.
Actie voeren voor de mensenrechten brengt lijden en vreugde met zich mee, maar de vreugde brengt zoveel meer dan het lijden. In de afgelopen maanden ben ik me bewust geworden van Amnesty's werk over de hele wereld. Ik realiseerde me, dat jullie op koude, besneeuwde dagen samenkomen om handtekeningen op te halen voor petitie's. Al deze inspanningen, bijeenkomsten en alle kaarten die jullie naar mij en mijn familie stuurden waren hartverwarmend en lieten ons weten, dat we niet alleen zijn in deze hoek van de wereld Dat er mensen aan de andere kant van de wereld zijn, die dezelfde doelen hebben als wij. Ik dank jullie voor al jullie werk. De gedachte, dat mensenrechtenactivisten over de hele wereld een grote, wereldwijde familie vormen, geeft mij hernieuwde energie en kracht. De beste wensen voor jullie mooie dromen."

Nasrin Sotoudeh
Teheren, Iran


Nu, maart 2019,  bereikt ons het volgende schokkende bericht:

De prominente Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh is recent veroordeeld tot de schandalige straf van 33 jaar cel en 148 zweepslagen voor haar vreedzame mensenrechtenwerk. Ze protesteerde tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen en tegen de doodstraf.

Nasrin Sotoudeh kreeg de straf opgelegd vanwege “het aanzetten tot corruptie en prostitutie”, “het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier”, en “het verstoren van de openbare orde”. In een eerdere zaak had ze al 5 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. 

Roep de Iraanse autoriteiten op om Nasrin Sotoudeh onmiddellijk vrij te laten.  Klik hier